Subota, 02 Studeni 2013 09:36

Dušni dan u požekoj katedrali

Na Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan, biskup Antun Škvorčević predvodio je u požeškoj katedrali euharistijsko slavlje za sve umrle našeg grada i Biskupije, a posebno za poginule u Domovinskom ratu. - Već smo pohodili grobove svojih najbližih i jedni drugima, ali i pokojnima izrekli neke svoje riječi popraćene molitvom, zapaljenom svijećom i cvijećem. Okupili smo se oko Isusova oltara, znamo govoriti o smrti do smrti, ali što je između, ne znamo o tome ništa, ali zna On, Isus Krist. – riječi na biskupa na početku svete mise.

U pozdravnoj riječi izrazio dobrodošlicu svima, a posebno onima koji su došli u ime pojedinih razina Grada, na čelu s gradonačelnikom Vedranom Neferovićem, predstavnicima Hrvatske vojske, Policije, udruga, vatrogasaca, povijesnih postrojbi, te udruga iz Domovinskog rata i posebno županu Alojzu Tomaševiću.
 
Nakon svete mise krenula je iz katedrale povorka s upaljenim lampionima u kriptu, u kojoj je pokopano 35 svećenika i više od 200 požeških građana u 18. i prvoj polovici 19. stoljeća. Biskup je u kripti pozvao nazočne da o Spomenu vjernih mrtvih iskažu molitvenu zahvalnost i poštovanje svima ondje pokopanima i svima drugima koji su u novije vrijeme, posebno poginuli hrvatski branitelji, pomogli da grad Požega i cijela Hrvatska budu prostori slobode, ljudskog dostojanstva, duhovnog rasta i materijalnog napretka.

Vezani sadržaji