Petak, 01 Rujan 2017 15:26

23. Fišijada u Požegi - Najbolji fiš skuhao je Josip Antolović iz Beravaca

U Gradskom parku kod Orljave danas je održana tradicionalna 23. Fišijada koja je okupila 58 natjecatelja iz cijele Slavonije u kuhanju ribljeg paprikaša po tradicionalnoj slavonskoj recepturi. Najbolji fiš skuhao je Josip Antolović iz Beravaca, Ivica Pandurević iz Velike Kopanice osvojio je drugo, a Mario Matijević iz Požege treće mjesto.

Fiš majstore ali i brojne Požežanke i Požežane koji došli uživati u gastro ponudi prigodnim riječima pozdravio je gradonačelnik Darko Puljašić koji je manifestaciju proglasio otvorenom.

- Drago mi je što se okupio tako veliki broj natjecatelja na 23. Fišijadi u Požegi, jer ovo je tradicija koja treba živjeti i na kojoj vrijedno radimo. Slavonija i Baranja je ovdje kako bi pokazali da mi imamo još nešto za ponuditi, osim mesnih specijaliteta od svinjetine, a to je pravi slavonski fiš. Neka najbolji majstor i najukusniji fiš pobjedi. - rekao je gradonačelnik Puljašić.

Pravi majstori znaju tajnu pravog fiša, kazao nam je Zdenko Došen, predsjednik prosudbene komisije koja je danas imala zahtjevan zadatak.

- Kvalitetan fiš treba ponaprije imati lijepu boju i izgled, mora imati postojanost. Mora biti kompaktan, a kako bi to postigli, mora se napraviti dobar temeljac, dakle iz kostiju izvući gluten i onda se on neće nakon izvjesnog vremena nataložiti. Boja je također, presudna, kvalitetna paprika će tu pomoći i tu je i okus. Naravno, potkovica mora biti kompletna, jer riba je vrlo osjetljiva vrsta mesa i brzo se raskuha, znači sedam do osam minuta kuhanja je dovoljno kako bi ona bila baš po pravilu.- rekao nam je Došen dodajući kako je upravo broj natjecatelja (iako limitiran mjestom u parku), ali i nekoliko tisuća posjetitelja koji svake godine posjete požešku fišijadu pravi dokaz velike kvalitete i omiljenosti ove požeške gastro-manifestacije.

A kvalitetan, majstorski fiš “po svim pravilima” skuhali su ovogodišnji šampioni - Josip Antolović iz Beravaca, Ivica Pandurević iz Velike Kopanice i Mario Matijević iz Požege treće mjesto. Brojni posjetitelji, uz ukusne delicije od ribe te bogatu eno i gastro ponudu, mogli su uživati i u cjelodnevnom zabavnom programu uz nastup Libreto Banda.

Izvor: Slavonski.hr