Petak, 10 Studeni 2017 12:30

Delegacija Požege u posjetu talijanskom gradu Trentu

Ovoga je ponedjeljka delegacija Grada Požege predvođena gradonačelnikom Darkom Puljašićem otputovala u talijanski grad Trento, glavni grad pokrajine Trentina, smješten u regiji Trentino-Južni Tirol, kako bi u brojnim područjima zajedničkog interesa ostvarili suradnju i razmijenili iskustva. Suradnja s Trentom započela je još u jesen 2015. godine kada je gradonačelnik Puljašić održao prvi radni susret te pokrenuo uspostavu prijateljske komunikacije za promicanje međusobnog razumijevanja, suradnje i prijateljstva na područjima kulture, obrazovanja, turizma, vatrogastva i dr.

U Thun palači požešku je delegaciju primio gradonačelnik Grada Trenta Alessandro Andreatta. Uz gradonačelnika, sastanku su prisustvovali prof.dr.sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi, mr.sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta, zamjenik zapovjednika JVP Grada Požege Juraj Radić, pročelnik HGSS stanice Požega Josip Kraker, viši stručni suradnik za poslove kriznog managementa Grada Požege Mile Raič te savjetnica za odnose s javnošću Grada Požege Mirna Šimunović.

Nakon uvodnog predstavljanja, prvenstveno se razgovaralo o suradnji u području turizma, jedne od najrazvijenijih grana ovoga područja.

- Vidimo veliku sličnost između grada Požege i pokrajine Trentino i smatram da možemo puno toga naučiti iz njihovog dobrog primjera koji se odrazio u području privrede, gospodarstva, kulture i zanima nas na koji način prenose informacije s razine regije na pokrajinu. Želimo primijeniti ono što je dobro, a vidimo da je ovdje puno toga dobro. Požega je središte Požeške biskupije, imamo značajno Veleučilište, Glazbenu školu i brojne druge ustanove u kulturi, a uz to i prirodne ljepote Parka prirode Papuk. Ono što nama treba je pomoć da iskoristimo naše mogućnosti. – poručio je gradonačelnik Darko Puljašić.

Turizam je značajna i vrlo jaka privredna grana u Italiji, posebice u pokrajini Trentino. Razvijeni su svi oblici turizma - planinski, primorski gdje treba napomenuti da Italiju okružuje pet mora, a pažnju turista privlače i brojne kulturno-historijske znamenitosti. Italija je postala prva zemlja turizma u svijetu. Njene prirodne rijetkosti, kulturne spomenike i ljetovališta posjeti godišnje više od 17 milijuna stranih turista. U tom pogledu Italija je ispred svih drugih zemalja u svijetu.

- Trento je danas prije svega turistički grad. Godine 1989. u Trento je noćilo 100 tisuća ljudi, a dok danas godišnje imamo preko milijun noćenja. Možda je recept našeg uspjeha to što smo od početka odlučili posvetiti se različitim vrstama turizma, od onih značajnijih oblika, do onih koji donose nešto manje prihoda. Odlučili smo iskoristiti sve fondove koji su nam bili na raspolaganju, od onih europskih pa sve do pokrajinskih i lokalnih, a nakon toga smo ostavili prostora za privatnike. Glavni akter promocije turizma je naša Turistička organizacija, radi to vrlo efikasno, uz ne prevelika sredstva. No, veliki je prostor ostavljan privatnicima i vlasnicima hotela koji mogu koristiti turističku agenciju za svoju promociju. – rekao je gradonačelnik Andreatta.

Osim susreta s tamošnjim gradonačelnikom Andreattom, ovo višednevno putovanje iskorišteno je i za susret predstavnika Veleučilišta u Požegi prof.dr.sc. Berislava Andrlića, prodekana za razvoj i mr.sc. Josipa Mesića, pročelnika Poljoprivrednog odjela s predstavnicima Fundacije Edmund Mach, za posjet Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pergine, Javnoj vatrogasnoj postrojbi u pokrajini Trento, krovnoj organizaciju koja ima za cilj spašavanja ljudskih života i očuvanja povijesnih i umjetničkih dobara, te tamošnjoj organizaciji zaduženoj za gorsko spašavanje.