Petak, 12 Siječanj 2018 10:24

HGSS stanica Požega uređuje novi prostor čiji se završetak očekuje iduće godine

Hrvatska gorska služba spašavanja udruga je istinskih humanista i avanturista koja djeluje na području Grada Požege od 1969. godine i od samih početaka okuplja volontere koji iza sebe imaju brojne, izuzetno zahtjevne akcije. Trenutno broji tridesetak članova na području cijele županije, od čega petnaestak na području Požege, a za svoj rad koriste prostor atomskog skloništa u Ulici Republike Hrvatske koji ne udovoljava njihovim potrebama, pogotovo kada se radi o hitnim intervencijama i brzim izlascima u akcije spašavanja. Početkom 2016. godine Odlukom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, današnjeg Ministarstva državne imovine, HGSS stanici Požega i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje dodijeljen je prostor u sklopu Vojarne 123. brigade HV u Ulici Hrvatskih branitelja čija je rekonstrukcija upravo u tijeku. Riječ o prostoru veličine 180 m² koji će u potpunosti zadovoljiti potrebe ove plemenite službe i njezinih članova.

Radove su danas obišli gradonačelnik Darko Puljašić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Požega Josip Kraker te njegov zamjenik Igor Protić.

- Godine 2016. radili smo na izradi projektne dokumentacije kako bi prostor renovirali i prilagodili našim potrebama. Krajem iste godine od HGSS su nam dodijeljena sredstva u iznosu od 180 tisuća kuna, a 2017. godine dodatnih 190 tisuća kuna. Do sada je u infrastrukturu uloženo oko 300 tisuća kuna i prema našim procjenama još će toliko trebati da prostor bude u potpunosti završen. Istaknuo bih kako je Grad Požega jedina jedinica lokalne samouprave koja je prepoznala naš rad, odnosno naše potrebe za ulaganjem u infrastrukturu te nam pomogla s 40 tisuća kuna koje smo uložili u rješavanje grijanja u objektu. – pojasnio je Josip Kraker, pročelnik HGSS stanice Požega, dodavši kako se završetku radova i preseljenju nadaju 2019. godine kada stanica Požega slavi 50 godina svoga postojanja.

Uz pomoć jedinica lokalne samouprave i povećanja financijskih sredstava za djelovanje znatno bi se povećala operativnost, učinkovitost i opremljenost članova Stanice, a time bi se podigla razina sigurnosti onih kojima je pomoć HGSS stanice Požega potrebna.

- Grad Požega financijski i u svim drugim oblicima podupire službu koja je od iznimne važnosti za sigurnost naših sugrađana i koja se veliki broj puta pokazala i dokazala. Oni su naš ponos i stoga pozivam sve jedinice lokalne samouprave da se priključe kako bismo zajednički pomogli staviti u funkciju ovaj prostor. – poručio je gradonačelnik Puljašić.