Utorak, 23 Siječanj 2018 17:28

Gradski muzej Požega najavio jedinstvenu izložbu - “Zvukovi kukaca – Orkestar najmanjih”

„Zvukovi kukaca – orkestar najmanjih“ naziv je nesvakidašnje izložbe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koja će ove srijede biti otvorena u Gradsko muzeju Požega. Riječ je o jedinstvenom projektu dr.sc. Ive Mihoci koja predstavlja oko 1.200 različitih kukaca uz opisani način na koji se oni glasaju i pripadajuću zvučnu kulisu. Požega je treći grad u Hrvatskoj gdje će se moći vidjeti ova jedinstvena izložba za koju je zvukove iz prirode slagao jedna od najboljih bioakustičara, Slovenac Boštjan Perovšek.

- Naši glavni pjevači ovdje su kukci gdje se prezentira kako se zapravo različite vrste kukaca glasaju, na koje načine, koje dijelove tijela pri tome koriste, da li te vrste imaju pravi organ za proizvodnju zvuka ili koriste brojne druge strukture. Tako smo u suradnji s akademskim kiparom Denisom Kraškovićem oblikovali sedam skulptura odnosno, kipova kukaca koji kao modeli prezentiraju, uz ilustraciju, upravo te dijelove tijela kojima kukci proizvode zvukove. – pojasnila je Mihoci.

Izložbu prati bogati fundus Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, u kojemu je gotovo 600 tisuća primjeraka kukaca i veliki broj vrsta, a na požeškoj izložbi bit će izloženo, prema odabiru koautora Petra Crnčana oko 1 200 različitih predstavnika kukaca uz opisane načine na koji se glasaju.

Izložba „Zvukovi kukaca – Orkestar najmanjih“ prvi puta je predstavljena prije godinu dana u Zagrebu, a do sada su ju još mogli vidjeti građani Metkovića. Nakon Požege, izložba će posjetiti Novu Gradišku, a potom i Dubrovnik .

Otvorenje izložbe u Požegi je u srijedu, 24. siječnja u 18 sati.