Srijeda, 09 Svibanj 2018 11:07

Gimnazija u Požegi obilježava svoj dan

Svečanom akademijom u Glazbenoj školi danas je obilježen Dan Gimnazije u Požegi, a ujedno i Dan Europe koji se svake godine obilježava 9. svibnja, na dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije. Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije, a Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Gimnazija u Požegi diči se nekoliko stoljeća dugom poviješću kao jedna od najstarijih prosvjetnih ustanova u Hrvatskoj. Osnovali su je isusovci 1699. godine. U razdoblju od 1761. do 1776. djelovala je pod nazivom „Academia Posegana“ i to s dva fakulteta, filozofskim i teološkim. Požeška Gimnazija za svoj je višestoljetni uspješan odgojno – obrazovni rad dobila mnoge nagrade, kao i brojna priznanja za uspjehe i doprinose humanitarnim, karitativnim, kulturnim, obrazovnim, gospodarskim i ostalim društvenim aktivnostima.

Prigodnim riječima Dan Gimnazije nazočnima je čestitao i zamjenik gradonačelnika Grada Požege Ferdinand Troha.

- Požega se uvijek ponosila postignućima svoje Gimnazije, a ponajviše njezin vrijednim djelatnicima koji su obrazovali brojne generacije. Svim učenicima želim puno uspjeha na koncu školske godine, pogotovo maturantima kojima želim da upišu željene fakultete, uspješno ih završe, a potom se vrate kako bi oplemenili našu sredinu, kao što su to učinili mnogi prije njih. – poručio je zamjenik Troha.

U prostoru Gimnazije danas u 20 sati bit će otvorena izložba i performans „Kanižlićev barokoko“.