Srijeda, 06 Lipanj 2018 09:29

Info dan za učenike osmih razreda i promocija Kataloga licenciranih radnji

U organizaciji Obrtničke komore Požeško – slavonske županije te u suradnji s poduzetnicima i gospodarstvenicima Požeško-slavonske županije jučer je održana promocija upisa učenika za majstorska zanimanja u trogodišnjem trajanju, za novu školsku godinu. Jedna od aktivnosti u promociji upisa Obrtničke komore Požeško-slavonske županije je izdavanje tiskanog Kataloga licenciranih radnji i Info dan za učenike osmih razreda.

Katalog je namijenjen učenicima osmih razreda osnovnih škola kako bi na jednom mjestu dobili informaciju koja majstorska zanimanja i u kojoj srednjoj strukovnoj školi se upisuju ove školske godine, te gdje mogu pohađati praktičnu nastavu.

- Cilj Kataloga je promovirati majstorska zanimanja i motivirati učenike osmih razreda za upis u majstorska zanimanja. Krajnji cilj je povećanje broja učenika koji se obrazuju za obrtnička zanimanja, a posebno deficitarna zanimanja te stvaranje kvalificiranog kadra na tržištu rada koji će brže i lakše naći posao u struci. - rekao je Anto Bilobrk, predsjednik Obrtničke komore.

Obrtnike i sve nazočne pozdravio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

- Obrtnici i obrtništvo stoljećima su vrlo važan dio našega grada. Srećom, u zadnje vrijeme vidjeli ste, ekonomska situacija u Republici Hrvatskoj i našem gradu okreće se ka obrtništvu. Danas, kao kvalitetan obrtnik možete birati posao, a konačno, nakon puno godina, takav posao je i cijenjen. Potičem učenike – upisujte ta zanimanja, zanimanja koja su vrlo tražena. Ovdje su ljudi koji su spremni obučavati mlade da postanu kvalitetni majstori, da ostvaruju svoju egzistenciju u ovom našem gradu, županiji i domovini. - rekao je gradonačelnik Puljašić.

Na jučerašnjem info danu za učenike osmih razreda, u sklopu promocije Kataloga licenciranih radnji, predstavnici srednjih strukovnih škola izložili su plan i uvjete upisa u trogodišnja strukovna zanimanja, predstavnici Hrvatske obrtničke komore izložili su aktualnosti strukovnog obrazovanja, dok je predstavnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Adriano Šafran prezentirao poticajne mjere, kako za učenike tako i za licencirane radnje.