Srijeda, 10 Listopad 2018 08:20

Predstavljena knjiga Vladimira Šeksa - Državni udar I. i II.

Knjiga Vladimira Šeksa „Državni udar“ predstavljena je sinoć u Požegi. Riječ je o dvjema knjigama koje se bavi rasvjetljavanjem raskola u vrhu državne vlasti i vladajućeg HDZ-a koji će imati dalekosežne posljedice za hrvatsku državu. U ovoj uzbudljivoj knjizi „Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđman i hrvatska politika prema BiH“ Šeks rasvjetljava dva iznimno bitna segmenta suvremene hrvatske povijesti od kraja 1992. do sredine 1994. godine.

Uz autora, knjigu su predstavili recenzenti Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu i Dinko Čutura, ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu, dok je moderator predstavljanja bio zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha.

- Ovdje se radi o možda najkorisnijem i najvrjednijem memoarskom prinosu koji je nastao u samostalnoj Republici Hrvatskoj u posljednjih desetak godina. Radi se o dvije izuzetno dokumentirane knjige koje donose rasprave o ključnim problemima hrvatske države 1993./94. godine, s fokusom u odnosu Republike Hrvatske prema situaciji u Bosni i Hercegovini. To je tema koja i danas opterećuje hrvatsko društvo, a po mom mišljenju bez konzultacije ovih dviju knjiga ne može se donijeti objektivna ocjena, a iz njih proizlazi da Republika Hrvatska nije aktivno sudjelovala u podjeli Bosne i Hercegovine, što je najvažnije za istaknuti. – rekao je Ivica Miškulin.
-
Na predstavljanju knjige okupili su se brojni predstavnici društvenog i političkog života Požege i Požeško-slavonske županije koje je pozdravio domaćin, požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

- Ovo je knjiga koja govori o prijelomnim vremenima Republike Hrvatske kada se odlučivalo o njenoj budućnosti. Napisao ju je čovjek koji sudjelovao i bio kreator mnogih događanja i ovdje možemo vidjeti stvarnu sliku onoga što se tada zbivalo – vanjski i unutrašnji neprijatelji i koliko je trajala ta borba, koliko je bila teška i koliko smo i zbog tih okolnosti, teško došli do svoje domovine. A narod bez svoje povijesti nema svoju budućnost – uvijek to govorim i u to sam uvjeren. – poručio je gradonačelnik Puljašić.