Srijeda, 10 Listopad 2018 13:44

Započela izgradnja Studentskog doma u Požegi

Nakon što je u prosincu prošle godine održana početna konferencija projekta Izgradnja studentskog doma u Požegi, danas je i svečano položen kamen temeljac za zgradu koju svi studenti požeškog Veleučilišta željno iščekuju. Riječ je o projektu vrijednom 32 milijuna kuna kojega financira Ministarstvo regionalnog razvoja, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a čiji se završetak očekuje u prosincu iduće godine.

Današnjoj svečanosti početka izgradnje prisustvovali su ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, pomoćnik ministrice Davor Huška, zamjenik župana Požeško – slavonske županije Vedran Neferović, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac, dekan Veleučilišta u Požegi Borislav Miličević te brojni drugi uzvanici.

- Zahvaljujući Vladi RH i podršci Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU osigurana su besplatna sredstva za realizaciju ovoga projekta čija je procijenjena vrijednost nešto veća od 32 milijuna kuna. Nakon 20 godina rada požeškog Veleučilišta mnoge su generacije sanjale, a mi smo dočekali taj dan početka radova na izgradnji zgrade koja će uvelike unaprijediti kvalitetu života i studiranja na Veleučilištu u Požegi, a vjerujem i samo Veleučilište istaknuti na karti visokih učilišta RH. – rekao je dekan Veleučilišta u Požegi Borislav Miličević.

Studentski dom imat će 110 kreveta, od čega je previđeno da 62 kreveta budu za studente u nepovoljnom materijalnom položaju, a 2 kreveta za studente s invaliditetom. Dom će biti opremljen i polivalentnom sportskom dvoranom, medijatekom, opremljenom učionicom, čajnom kuhinjom, samoposlužnom praonicom i suvremenim restoranom s 80-ak mjesta.

- Zadovoljna sam što smo iskoristili sva raspoloživa sredstva kada govorimo o studentskim domovima. Sveukupno je riječ o 14 studentskih domova diljem Hrvatske za što je uloženo 1,2 milijarde kuna kako bismo unaprijedili kvalitetu života studentske populacije. Do kraja ove godine planiramo uložiti dodatnih 1,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava i to za dva velika projekta – e-škole, uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola te projekt uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetencije u strukovnom obrazovanju. Prepoznali smo važnost ulaganja u obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje te tijekom ove i prošle godine značajno potaknuli aktivnosti dodjele sredstava te ugovaranja u području znanosti i obrazovanja. – poručila je ministrica Žalac.

Izgradnja studentskog doma od velikog je značaja i za grad Požegu.

- Naše Veleučilište je centar znanja, vrijednosti i kvalitete na kojima se trebaju razvijati naš grad i županija, a ovaj dom je ono što nam je nedostajalo i zbog toga smo izuzetno sretni i zadovoljni. Grad Požega ovaj projekt podržava od prvog dana i podržavat će ga i dalje. – rekao je gradonačelnik Puljašić.