Četvrtak, 11 Listopad 2018 14:51

Požeški ogranak Paneuropske unije obilježio dvadesetu obljetnicu djelovanja

U povodu obilježavanja dvadesete obljetnice osnutka Požeškog ogranka Hrvatske Paneuropske unije danas je u požeškoj Gradskoj vijećnici održana svečana sjednica Predsjedništva Hrvatske paneuropske unije. Požeški ogranak osnovan je u listopadu 1998. godine na inicijativu akademika Davorina Kempfa, koji je zatim postao i njegov prvi predsjednik. Od samoga osnutka požeški se Ogranak ističe svojim djelovanjem i usko je povezan sa središnjicom Hrvatske Paneuropske unije u Zagrebu. Na taj način Požega je svrstana među proeuropski orijentirane sredine što je bilo posebno značajno u vrijeme kada se Hrvatska snažno borila za ulazak u Europsku uniju. Djelovanjem Ogranka naglašena je i povijesna pripadnost Požege srednjoeuropskom kulturnom krugu.

Na početke današnje svečane sjednice uzvanike je pozdravio predsjednik požeškog ogranka Pavao Bucić te gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

- Ideje, rad i sve ono što promičite u posljednjih dvadeset godina u Požegi pokazalo je gdje Hrvatska i grad Požega pripadaju, a to je Europa u kojoj Hrvati imaju važno mjesto. Drago mi je da danas mogu biti vaš domaćin jer posao nije završen i postoji još puno toga što moramo zajednički napraviti. Ulaskom Hrvatske u EU pružena nam je prilika da pokažemo svoju kulturu, tradiciju i vrijednosti, sve ono što mi jesmo. – rekao je gradonačelnik Puljašić.

Misija Požeškoga ogranka Paneuropske unije u Požegi aktivno je promicanje i ostvarivanje ideja Temeljne deklaracije Međunarodnog općeg saziva Paneuropske unije na području Požeštine i istočne Hrvatske kao dijelu Europe koji u okviru samostalne hrvatske države teži nadnacionalnom povezivanju europskog prostora u slobodi, pravdi i miru. U skladu s tim naše je paneuropsko djelovanje obilježeno europskim vrednotama, demokratskim načelima, poštovanjem ljudskoga dostojanstva, vladavinom prava, socijalnom pravdom i principima solidarnosti i supsidijarnosti kao temeljnim zajedničkim vrijednostima.

- U tih dvadeset godina požeški je ogranak mnogo toga učinio i bio je jedan od naših najvrjednijih i najaktivnijih ogranaka. Požegu je posjećivao i naš međunarodni predsjednik dr. Otto von Habsburg i bio je jako lijepo primljen te je i sam izrazito zavolio Požegu kada je vidio kakav je to krasan, slavonski, hrvatski, srednjoeuropski, europski grad. Paneuropska unija ima svoga posla i u Požegi i u Hrvatskoj i u Europi. Paneuropska unija odigrala je veliku ulogu u trenucima kada je trebalo postići međunarodno priznanje Hrvatske i naša je aktivnost bila vrlo intenzivna te smo bili prisutni u mnogim europskim središtima. – rekao je akademik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske Paneuropske unije.

U sklopu obilježavanja ove visoke obljetnice, u galeriji Ciraki otvorena je izložba pod nazivom „Europska dimenzija Požege u djelima likovnih umjetnika“ koja obuhvaća likovna djela koja se bave Požegom i njezinom europskom dimenzijom, dok je u hotelu Grgin dol otkriveno obilježje posjeta i boravka nadvojvode dr. Otta von Habsburga, višegodišnjeg predsjednika i počasnog predsjednika Međunarodne Paneuropske unije.