Petak, 30 Studeni 2018 21:08

U organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista održana konferencija na temu pametnih gradova

U organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista u Zagrebu je danas održana konferencija „Pametni gradovi, gradovi budućnosti“. Riječ je o završnom dijelu projekta „Pametni gradovi - Gradovi budućnosti“ zamišljenog kao polugodišnji projekt koji se sastoji od uvodnog dijela u trajanju od svibnja do listopada u kojem u najavnoj kampanji projekta, kroz novinske priloge, upoznaju zajednicu sa Smart City inicijativama u Hrvatskoj i u ostalim europskim zemljama, dostupnim tehnološkim rješenjima te relevantnim znanstvenim istraživačkim radovima. Hrvatska ima ukupno 128 gradova, no koliko je među njima pametnih gradova? Mogu li, kako i u kojim segmentima postati pametniji? Koliko hrvatski gradovi ulažu u unaprjeđenje infrastrukture i koliko u tim ulaganjima vode računa o pametnim tehnološkim rješenjima?

Odgovor na to pitanje pružio je projekt Pametni gradovi - gradovi budućnosti, čiji je cilj promocija 'smart city' i srodnih inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, ali i podizanje opće svijesti o važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika.

Na današnjoj konferenciji prezentaciju na temu strateških okvira za razvoj pametnih gradova u Republici Hrvatskoj održala je Marija Rajaković, načelnica Sektora za strateško upravljanje i
koordinaciju investicija iz EU instrumenata u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, primjer dobre prakse u primjeni pametnih tehnologija na primjeru Grada Zagreba izložio je Tomislav Jurić, direktor Službe za zajedničke poslove Zagrebačkog holdinga, dok je o temi digitalne transformacije gradova govorio Ivan Kožić iz tvrtke Libusoft Cicom.