Četvrtak, 10 Siječanj 2019 13:49

Obilježena godišnjica rođenja Dobriše Cesarića

Polaganjem vijenca na rodnu kuću Dobriše Cesarića u Požegi, u organizaciji osnovne škole koja nosi pjesnikovo ime, danas je počela višednevna manifestacija “Cesarić u Cesariću”. Već 14. godinu zaredom u ovoj požeškoj školi provodi se projekt kojim, kroz različite dramske, literarne i druge radionice te kroz nastavne i izvannastavne aktivnosti, žele svoje učenike upoznati s likom i djelom Dobriše Cesarića.

- Naša škola s ponosom nosi njegovo ime i kao Cesarići već 14 godina zaredom provodimo projekt Cesarić u Cesariću. Čitajući Cesarićevu poeziju u sklopu projekta, nametale su nam se različite teme, od Slavonije, prijateljstva, znanja, ljubavi, a u nekoliko posljednjih godina poeziju povezujemo s glazbenom i likovnom umjetnosti. Ovogodišnja tema je ples i poezija. Od današnjeg dana do 31. siječnja kada je završna prezentacija našeg školskog projekta slijedi niz kreativnih radionica, predavanja i susreta s književnicima. Sve vas pozivam da nam se priključite na završnoj priredbi 31. siječnja u Gradskom kazalištu. - najavila je ravnateljica škole Zvjezdana Krip.

Ispred Grada Požege polaganju vijenaca prisustvovao je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

- Grad ne čine ulice, trgovi, zgrade, grad čine njegovi stanovnici, a posebno dragi i veliki ljudi kao što je bio Dobriša Cesarić. Svojom poezijom on nas je obilježio, zadužio i uputio koliko se voli svoj dom, koliko voli svoj grad i domovina. Ovo je još jedan način da promoviramo ono što imamo, a to je puno, važno i lijepo i budimo ponosni na to. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Kulturno-umjetnički program priredili su učenici 7.a razreda, članovi literarne skupine pod vodstvom mentorice Blanke Đimoti Zima.