Srijeda, 06 Ožujak 2019 13:27

Najavljena izložba Korak ispred vremena, Atelier Wollner

Gradski muzej Požega povodom obilježavanje 95. obljetnice svog postojanja i povodom Dana grada Požege pripremio je izložbu Korak ispred vremena, Atelier Wollner. Radi se o izložbi fotografija i djelovanju prvog fotografskog atelja u Požegi, a kojeg je osnovala Cecilija Wollner.

- Ovo je prva izložba Gradskog muzeja Požega nakon četiri godine i izuzetno nam je drago da možemo svoju građu predstaviti požeškoj javnosti. Autorica izložbe je kustosica Povijesnog odjela Ivana Domanović, ovo je njezina prva izložba i nadamo se jedna od mnogih ubuduće. Izložba je produkt suradnje naših stručnih djelatnica Ivane Domanović, Lidije Španiček i Dubravke Matoković te Borisa Maringera iz Konzervatorskog odjela. – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličeić Hein.

Više o samo izložbi rekla je njezina autorica Ivana Domanović.

- Izložene fotografije i razglednice nastale su u poznatom požeškom Atelieru Wollner koji je u prosincu 1899. godine osnovala mlada fotografkinja Cecilija Wollner. Cecilija se 1906. godine udala za fotografa Julija Davidsona. Od tada oni rade zajedno, ali pod imenom Atelier Wollner, J.& C. Davidson sve do 1913. godine kada odlaze iz Požege, iako Atelier Wollner pod drugim vlasnicima djeluje sve do 1934. godine.

Teme koje su prikazane na fotografijama su raznovrsne - politički i društveni život, razna požeška kulturna i sportska društva, znamenite ličnosti, žene i moda, narodne nošnje na fotografijama, razglednice, primjeri portretne fotografije itd. Osim raznovrsnih fotografija i albuma na izložbi su izloženi i predmeti Tehničke zbirke požeškog muzeja, ponajprije foto aparati i razna fotografska oprema.

Kao uz sve dosadašnje izložbe, održavat će se i radionice za djecu koje će osmisliti pedagoginja Ljiljana Marić, pa iz Muzeja pozivaju škole i vrtiće da ih posjete tijekom trajanja izložbe, kao i ostale građane.

Svečano otvorenje izložbe održat će se 11. ožujka u 19 sati, a izložbu građani mogu pogledati do 1. lipnja.