Nedjelja, 10 Ožujak 2019 08:51

Povodom Međunarodnog dana žena održan susret s Mirelom Španjol Marković

Gradska knjižnica i čitaonica Požega odlučila je i ovaj Dan žena obilježiti knjigom i to onom autorice Mirele Španjol Marković. Riječ je o vodećoj hrvatskoj poslovnoj konzultantici, direktorici i vlasnici tvrtke Ciceron komunikacije, specijalizirane za treninge iz područja retorike, komunikacijskih te prodajnih vještina i leadershipa.

- Moje školovanje u Novoj Gradišci me odredilo, kao i moj dalji život, to je bilo moje sudbinsko putovanje. Oni koji su dolazili u Požegu išli su šinobusom i njihov sav život, zgode i događanja kretala su se u i oko šinobusa, uglavnom su samo štrebali u šinobusu. Mi koji smo išli u Gradišku vozili smo se međunarodnim brzim vlakom, koji je kretao tamo iz daleke Grčke, kroz Makedoniju, a produžavao preko Ljubljane u Europu, u kojem smo susretali brojne ljude, raznih kultura, raznih običaja, sudbinske ljubavi, veliki broj vojnika, roditelja koji su išli na zakletvu mladim vojnicima. To kratko vrijeme putovanja mi smo iskoristili upravo za to upoznavanje. Kretali smo uvijek s 2. perona, 4. kolosijeka i to je kasnije evo i naslov mog romana „Drugi peron, četvrti kolosijek“. Ovo je zato i knjiga o vlakovima i nama koji smo dolazili iz malih sredina. U knjizi i opisujem što se nama događalo u tim vlakovima, pitam se gdje su sada ti ljudi. Mnogima od njih smo punili bočice vodom i dodavali kroz prozore za vrlo kratkih stajanja u željezničkoj postaji. – priča Španjol Marković.

- Ratna zbivanja 90-tih su nas usmjerila na to da govorimo samo o onome što nam se ružno dogodilo nakon raspada jedne zemlje. Roman govori i o jednoj obitelji u ratu. Ima puno fenomena koji se tiču ovog okruženja u Slavoniji, načina života kako smo živjeli 80-tih godina, za koji mogu reći, bez jala i bez tuge, da je bio možda ljepši i bogatiji nego što je sada – priča autorica dalje o tome kako je nastao njen prvi roman.

Kaže da su joj uglavnom klijenti poslovni svijet, menadžeri, direktori, voditelji projekata, koji žele treninge javnog nastupanja, prezentiranja, javnih medijskih nastupanja, općenito komunikacija i govornih vještina. Uglavnom dakle tvrtke, dok s političarima gotovo da i ne rade, jer su oni uvjereni da znaju ili misle da se u to ne treba ulagati. Nekim novinarima također bili bi potrebni treninzi javnog nastupanja, a za pisca ovih redaka rekla je da dobro vlada komunikacijom i da mu je glas dobar i sugestivan.