Srijeda, 24 Travanj 2019 08:42

Noć knjige 2019.

Bogat sadržaj Noći knjige okupio je sinoć u požeškoj Gradskoj knjižnici i čitaonici veliki broj ljubitelja čitanja i pisane riječi, od najmlađih do onih nešto starijih, jer knjižnica je i ove godine pripremila za svakoga ponešto. Naša knjižnica tako se pridružila brojnim domaćim i svjetskim knjižnicama koje uz Svjetski dan knjige, knjigu stavljaju u središte pozornosti.

Nakon svečanog otvorenja programa kojemu su prisustvovali glavni gosti večeri, top književnici hrvatske književne scene, Marina Vujčić, Ante Tomić i Hrvoje Kovačević na Odjelu za odrasle družili su se s posjetiteljima, a književni susret s njima održan je u Čitaonici. Hrvoje Kovačević bio je glavna zvijezda Dječjeg odjela, gdje se u cjelovečernjem programu, uz pomoć dječjih čitateljskih klubova, družio s najmlađima i onim malo starijim posjetiteljima Dječjeg odjela. Knjižnica je ove godine posebnu pažnju posvetila sedmoj umjetnosti pa se tako u Čitaonici govorilo o kultnom požeškom stripu „Patak“ s jednim od njegovih pokretača Jelenkom Topićem, dok je Dječji odjel bio u znaku popularnog Alana Forda koji ove godine obilježava 50. obljetnica početka izlaženja stripa. Na Glazbenom odjelu pripremljena je prigodna slušaonica i dodatni sadržaji s temom grupe The Queen.

Već tradicionalno, u programu Noći knjige posjetiteljima je predstavljena izložba fotografija iz fotonatječaja Knjiga svaki dan koja broji 50 fotografija koje ilustriraju neko književno djelo, lika iz književnog djela ili autorovu impresiju književnim djelom. Prema ocjenama prosudbenog povjerenstva u sastavu Damir Hoyka, Marina Vujčić, Alis Marić i Aleksandra Šutalo prvo mjesto osvojila je Neda Rački iz Zagreba za fotografiju Povratak Sherlocka Holmesa (Gary Lovisi). Drugo osvojio je Đoko Glušica iz Rijeke za fotografiju Starac i more (Ernest Hemingway), a treće mjesto Aleksandar Gospić iz Zadra za fotografiju Bilježnica (Nicholas Sparks). U Noći knjige posjetitelji su imali priliku upisati se u knjižnicu na godinu dana po sniženoj cijeni upisnine od 50 kuna.

Pogledajte fotogaleriju.