Četvrtak, 20 Veljača 2014 20:48

Počeli Dani Vjekoslava Babukića

"...slava mu jer nas je on prvi učio pisati naš materinji jezik..", citat je prof. dr. sc. Branke Tafre kojim su otvoreni Dani Vjekoslava Babukića, našega sugrađanina, hrvatskoga preporoditelja i jezikoslovca, prvoga predsjednika Matice hrvatske koji je materinji jezik smatrao svetinjom.

U čast ovom hrvatskom jezikoslovcu, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena je izložba knjiga „Vjekoslav Babukić u Zavičajnoj zbirci Possegana Gradske knjižnice i čitaonice Požega" koju je postavila i predstavila Dijana Klarić, voditeljica studijskog odjela i čitaonice požeške Gradske knjižnice.

- Vjekoslav Babukić nije tema samo današnjeg dana, već bi se o njemu trebalo govoriti i misliti svaki dan, jer je on jedan od utemeljitelja hrvatskog jezika - istaknuo je akademik Dubravko Jelčić, prigodom otvaranja izložbe, govoreći o Babukićevoj Slovnici, čiji pretisak je izdan prigodom 200-te obljetnice autorova rođenja.

Uz predavanje znanstvenika i stručnjaka, prikazan je film učenika Gimnazije u Požegi „Vjekoslav Babukić - 200-ta obljetnica rođenja."

- Moram priznati da kao profesorica hrvatskoga jezika nikad nisam ušla u srž radova Vjekoslava Babukića, ali nakon rada na filmu shvatila sam koliko je on puno napravio za hrvatski jezik - rekla je profesorica Duška Galić.

Ispred Grada Požege otvaranju Babukićevih dana nazočio je gradonačelnikov savjetnik prof.dr.sc. Borislav Miličević.