Nedjelja, 04 Lipanj 2017 09:06

Sezona kupanja u Požegi otvorena je uz humanitarnu notu – podsjetnikom na napuštene kućne ljubimce

Prigodnim program jučer je službeno u Požegi otvorena sezona na gradskim bazenima. Osvježavajući užitak dobio je i humanitarnu notu jer otvorenje je bilo posvećeno Udruzi za zaštitu životinja Sirius koja ove godine slavi desetu obljetnicu rada i po prvi puta doživljava punu podršku od grada u kojem nesebično djeluje.

Na samom ulazu u Gradske bazene posjetitelje je danas dočekao štand požeških zaštitara životinja i to iz pravog razloga- počinje sezone kupanja, sezona godišnjih odmora kada će dio dvonožnih neodgovornih bića svoje četveronožne prijatelje jednostavno ostaviti na ulici pa će oni završiti kod Siriusa. Jedan od razloga je i činjenica kako uvijek i u svakoj prigodi valja podsjetiti da postoje štićenici udruge koji još traže dom. A pravilo je poznato, kad jedan napušteni pronađe stalni dom, na njegovo mjesto u sigurnost udruge može doći sljedeći koji čeka u predugačkom redu. Na štandu su se mogle ostaviti donacije te podružiti se s Mazom, službenom maskotom udruge (koja također još uvijek čeka stalni dom, a o njenom karakteru najbolje govori njeno ime).

- Grad ne čine samo ljudi, njegovi stanovnici su i kućni ljubimci. Mnogi od nas odrasli su uz njih i oni imaju veliki utjecaj na zdravo odrastanje naše djece. Grad Požega će stoga u budućnosti kvalitetnije skrbiti i o životinjama, o kućnim ljubimcima jer i oni čine ovaj grad humanijim, ugodnijim i ljepšim za život, čine ga gradom po mjeri čovjeka i svekolikog života, jer i oni su stanovnici ovog grada - poruka je predstavnika Grada.

Na tragu izrečenog je i razmišljanje o skloništu i to onom koji priželjkuju svi zaštitari životinja, ne samo u Požegi već i na nacionalnoj razini – “No kill skloništu” u kojem će odbačeni, ostavljeni i bespomoćni pronaći smještaj, hranu i pravu skrb do pravog doma.

No, kako ne bi sve ostalo na pričama, Grad Požega nakon dugo vremena toplo-hladnog odnosa, odlučio je konkretnim potezima “okrenuti lice” prema zaštitarima životinja. Prvi korak je pomoć pri plaćanju duga u Veterinarskoj stanici pa Siriusovci više ne moraju o tome razmišljati jer, pomoć stiže upravo od strane Grada. I to je u redu jer, konačno, brinu o gradskim psima, zar ne? No, to je tek vrh ledene sante problema, kaže predsjednica udruge Gordana Malbašić.

- Ova pomoć koja stiže od Grada doista nam olakšava rad, ali Udruga je trenutno u velikim problemima jer je puno naših volontera otišlo u druge gradove za sezonskim poslom, a napuštenih životinja uvijek ima, posebice sada kada je prvo leglo othranjeno i ljudi odbacuju te štence i mačiće. Dolaze godišnji odmori kad opet imamo situaciju odbacivanja, potom sezona drugog legla i cijele godine možemo računati na veliki broj odbačenih životinja, posebice pasa. U ovom trenutku borimo se na svim razinama, u poziciji smo da jedan smještaj i plaćamo, a imamo pet pasa koji traže hitno udomljenje i oko 20-tak štenaca koji traže stalni ili privremeni smještaj. Doista je sklonište iznimno potrebno - naglasila je Malbašić.

Eto, sezona kupanja je počela, ljeto nam kao razigrano štene dahće u lice. Požežani su danas na dobar način spojili dobre stvari. Neka tako bude i ubuduće.

Izvor: Slavonski.hr