Petak, 09 Lipanj 2017 21:23

Izložbom o Franji Cirakiju obilježen Međunarodni dan arhiva

Državni arhiv u Slavonskom Brodu, Odjel u Požegi obilježio je danas Međunarodni dan arhiva izložbom arhivskog gradiva koje svjedoči o istaknutom mjestu u kulturnoj i društvenoj baštini ne samo Požege već cijele Hrvatske, najdugovječnijeg požeškog gradonačelnika Franje Cirakija. Izložba je postavljena u prostoru knjižnice Gimnazije u Požegi.

Franjo Ciraki bio je gradonačelnik Požege pune 23 godine (1881 – 1904), u vrijeme kada Požega doživljava snažan kulturni i društveni razvitak. Kao gradonačelnik Ciraki je dao urediti gradske ulice, parkove i trgove, asfaltirati nogostupe, a njegovim zalaganjem u Požegu dolazi i prva lokomotiva koja povezuje grad s Hrvatskom i ostalim dijelovima Europe. Uz to, bio je osoba kulturnih i umjetničkih pregnuća, pa je iza sebe ostavio bogati pisani trag u obliku proze i poezije pri čemu se posebno izdvajaju “Jankovo ljetovanje” i “Florentinske elegije”. Dio tog bogatog gradonačelničkog i književničkog nasljeđa arhiv je, kako je naglasio autor izložbe Tomislav Radonić, odlučio u prigodi 170 obljetnice rođenja i 105. obljetnice Cirakijeve smrti predstaviti upravo u hramu znanstvene budućnosti – požeškoj Gimnaziji kao podsjetnik ali i nadahnuće mladima i široj javnosti.

Vrlo bogato simbolikom, upravo na dan kada je i službeno objavio stupanje na dužnost gradonačelnika, požeški gradonačelnik Darko Puljašić imao je čast otvoriti ovu izložbu. I sam je, naglasio je, nadahnut predanim radom legendarnog prethodnika.

- Franjo Ciraki je uzor svima nama pa i meni na ovoj funkciji. Nadam se kako ću se uspjeti približiti takvom velikanu koji je Požegu digao u 19. stoljeću u “zlatno doba”. Moramo raditi svi zajedno kako bi Zlatnoj dolini vratili taj naziv jer imamo se čime ponositi, evo imamo iz čega učiti. Na nama je samo da se prihvatimo posla, poštujemo ovu prekrasnu povijest i učinimo da nam budućnost bude jednako tako svjetla i lijepa - rekao je gradonačelnik Puljašić otvarajući izložbu.

Izložba koja predstavlja dokumente iz Cirakijevog privatnog života te rada, bilješke, zapise i dio knjižne građe bit će otvorena do 30. rujna 2017. godine.

Izvor: Slavonski.hr