Subota, 17 Lipanj 2017 07:20

Kulen Nikole Barišića iz Valpova šampion 37. Kulenijade

Kulen Nikole Barišića iz Valpova šampion je ovogodišnje 37. Kulenijade, odlučeno je na sinoć održanoj završnici u restoranu Grgin dol. Zlatne medalje također su pripale OPG-u Ivana Bucića iz Pištana, Slađanu Novoselu iz Gata, Franji Luciću iz Pleternice, Ivanu Cinkušu iz Beljevine te Zvonku Baronici iz Kutjeva. 37. Kulenijada okupila je kulenare iz četiri slavonske županije koji su predstavili 33 uzorka kulena. Srebrne medalje dobilo je 16 kulenova, brončane 10, a jedan uzorak dobio je priznanje za sudjelovanje.

- Dobra sirovina, dobro razdoblje sušenja i zriobe i to je sve. Potrebno je i nešto iskustva. Svake godine sam se usavršavao i učio od pravih majstora pa stoga stižu i dobri rezultati – rekao je ovogodišnji šampion Nikola Barišić.

Prigodnim riječima kulenare je pozdravio član stručnog suda i zamjenik gradonačelnika Ferdinad Troha koji je naglasio kako je i ove godine kvaliteta kulena bila ujednačena.

- Naša požeška Kulenijada je najstarija, a nastojat ćemo da bude i najprestižnija na čemu ćemo raditi zajedno s Turističkom zajednicom grada Požege. Kulen je sporofermentirana, trajna kobasica koja je za Slavonca pitanje identiteta, ali isto tako i pitanje prestiža. Zato je jasno da kada otvorite kulen s njim se ponosite ili stidite. Danas smo imali kulene koji su dostojni naše požeške Kulenijade, vjerujem da će tako biti i u buduće i svima vama čestitam. Nastojanja će ići u pravcu da naš kulen bude zaštićen i geografskim porijeklom i izvornošću, da dobije tu prestižnu markicu te da konačno i na tržištu bude dostojno valoriziran. Volim reći – ono što je Dom Pérignon u šampanjcima, to je kulen za sporofermentirane trajne kobasice – rekao je Troha.

U sklopu ovogodišnje Kulenijade održana je edukacija za kulenare u sklopu koje su imali priliku čuti predavanja na temu Mogućnosti financiranja projekata iz Programa ruralnog razvoja 2014 – 2020. i Primjer prijave projekta u AGRONET sustavu.

Kulenijada se nastavlja i danas programom za građanstvo od 11 sati na Trgu Sv. Trojstva uz degustaciju kulena s ovogodišnje manifestacije.