Subota, 17 Lipanj 2017 15:18

Svečano prisegnulo četiri stotine vojnika

U požeškoj vojarni 123. brigade danas je svečano prisegnulo oko četiri stotine dragovoljnih ročnika 19. naraštaja vojnika na dragovoljnom služenju vojnog roka. Na svečanosti su bili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, gradonačelnik Požege Darko Puljašić te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, policije, vjerskog i javnog života.

- Kada vidim mladost, čvrste i odlučne mlade ljude koji će nastaviti pronositi onaj pobjednički duh i sve one vrijednosti usmjerene u razvoj ponosne Hrvatske vojske. Nikada ne zaboravite naše temelje, a to je Domovinski rat i naši branitelji. Od vas očekujem da nastavite časnim i ponosnim hrvatskim stopama i da ponosno nosite odoru Hrvatskog vojnika. Našu domovinu moramo i danas vrijedno čuvati i u nju ugrađivati onaj najbolji dio sebe. Budite primjer u svojoj zajednici i oni koji će uvijek pružiti ruku pomoći svom prijatelju, susjedu i kolegi – rekao je Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane.

Svečanu prisegu dalo je 397 ročnika, od čega je 93 žena. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine kroz 18 naraštaja osposobljavanje je završilo 6 252 ročnika, od toga 647 žena. Nakon obuke vojnici će imati mogućnost nastaviti specijalističku obuku, te ovisno o rezultatima zaključiti ugovor o profesionalnom radu.

Foto: Dušan Mirković