Četvrtak, 06 Srpanj 2017 07:43

Obilježena dvadeseta obljetnica utemeljenja Požeške biskupije

Na početku misnog slavlja 20. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i imenovanja prvog biskupa u požeškoj prvostolnici biskup Antun Škvorčević je podsjetio kako je 5. srpnja 1997. u podne u Rimu i Zagrebu obznanjeno da je papa Ivan Pavao II. odlučio utemeljiti Požešku biskupiju i imenovati prvoga biskupa.

Kako bi se nazočni podsjetili na taj događaj pročitan je prvi dio apostolskog pisma pape Ivana Pavla II. o utemeljenju Požeške biskupije i imenovanja prvoga biskupa Antuna Škvorčevića. Ovim slavljem biskup je proslavio i 45. godina svoga svećeništva zbog su na slavlje stigli i vjernici iz njegove rodne župe Davor koji su uz katedralni zbor i pjevali na misi kao što su pjevali i na njegovoj mladoj misi.

Biskup je napomenuo kako će središnje slavlje 20. obljetnice Požeške biskupije biti 24. rujna kada će se u Požegi održati Treći euharistijski kongres. O značenju toga povijesnog događaja za požešku mjesnu Crkvu u kontekstu blagdana slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda te naviještene Božje riječi progovorio je u homiliji preč. Josip Krpeljević, generalni vikar biskupije. On je istaknuo i najvažnije pastoralne i kulturne programe koje je proveo u dva desetljeća vođenja Požeške biskupije njezin prvi biskup Antun Škvorčević kao i najznačajnije materijalne projekte.

Misno slavlje završilo je u kripti požeške katedrale, u kapelici sv. Ivana Pavla gdje je biskup u zajedništvu s brojnim svećenicima i ostalim vjernicima predvodio molitvu zahvale utemeljitelju Požeške biskupije.

Na slavlju je bio nazočan požeški gradonačelnik Darko Puljašić sa svojim zamjenicima, Ferdinandom Trohom i Mariom Pilonom.

Izvor: Požeški dnevnik