Petak, 04 Kolovoz 2017 12:43

Uskoro kreću radovi na izgradnji nogostupa u Sokolovoj i Jagodnjaku u Požegi

U drugoj polovici mjeseca kolovoza započet će radovi na izgradnji nogostupa u Jagodnjaku i Sokolovoj ulici u Požegi. Riječ je o Investiciji vrijednoj 2 milijuna kuna od čega je više od polovine sredstava osiguralo Ministarstvo unutarnjih poslova kroz Nacionalni program sigurnosti u prometu. Radove su na konferenciji za novinare najavili gradonačelnik Darko Puljašić, pročelnik Upravnog odjela za europske integracije Marko Šostar i viši stručni suradnik za geodetske i geoinformatičke poslove Josip Lisjak.

- Nakon dugog niza godina idemo u realizaciju i molim naše sugrađane, posebice one koji žive u tom dijelu grada za strpljenje jer će zbog geografskog područja i uskog koridora biti strojevi koji će usporavati promet. Radovi počinju nakon 15. kolovoza i sve koji tamo žive molimo da se pripreme, da do tada ako mogu obave sve planirane dovoze bilo građevinskog materijala, bilo ogrjeva. Za sve probleme i sve što se bude u tom razdoblju radova događalo neka se jave u gradsku upravu, stojimo im na raspolaganju. - poručio je gradonačelnik Puljašić.

Radi se o projektu koji je zahtjevan ne samo iz aspekta izvođenja radova, građevinskog dijela, nego i pripreme dokumentacije – sređivanja zemljišnih upisnika, projektiranja te ishođenja građevinske dozvole, potvrdio je i viši stručni suradnik za geodetske i geoinformatičke poslove Josip Lisjak.

- Mi smo prethodno napravili geodetski elaborat evidentiranja nerazvrstane ceste, tim postupkom usklađeno je stanje u katastru i zemljišnim knjigama sa stanjem na terenu i tako smo formirali građevinske čestice na kojima će se izgraditi nogostup. Osim toga, odrađena su geofizička ispitivanja, ishođena je građevinska dozvola i prijavljen je početak gradnje s kojom se može početi poslije 15. kolovoza. - naglasio je Lisjak.

Radi se na velikoj dionici, trasi od 2500 metara koja kreće gotovo od samog strogog centra grada pa do izlaza iz gradskog područja, odnosno naselja Seoci, a zbog prostornih posebnosti nogostup će voditi jednostrano s nekoliko pješačkih prijelaza.

- Nogostup će se zbog prostornih uvjeta i dosta uskog koridora voditi jednostrano, a ovisno o prostoru, tamo gdje su objekti uz kolnik, prelazit će se s jedne na drugu stranu. Komunikacija pješaka je predviđena pješačkim prijelazima, a na cijeloj dužini je predviđeno sedam pješačkih prijelaza. Predviđeni su i pojedini potporni zidovi na trasi za samo osiguranje konstrukcije nogostupa, ali i za stabilizaciju okolnog terena. Za vrijeme izvođenja radova važit će privremena prometna regulacija. Nadamo se kada se ovaj projekt realizira da će povećati sigurnost svih sudionika u prometu, posebno pješaka, ali i svih koji prometuju. – dodao je Lisjak.

Ovo je još jedan u nizu uspješnih projekata koji je išao iz Upravnog odjela za europske integracije, naglasio je pročelnik Odjela Marko Šostar.

- Natječaj je bio objavljen od strane Ministarstva unutarnjih poslova, a putem Nacionalnog programa sufinanciranja sigurnosti na cestama. Prepoznali smo ovdje problem koji je trebalo riješiti, a problem je prepoznat i od ministarstva koje je iznijelo svoje mišljenje na temelju kojeg je definirana stvarna potreba koja se na toj trasi nalazi. Ovo je samo jedan u nizu projekata koji će i dalje slijediti, ne samo infrastrukturnih, već i onih soft- projekata koji su bitni za grad Požegu i građane.- zaključio je Šostar.

Izvor: Grad Požega/Slavonski.hr