Subota, 05 Kolovoz 2017 09:23

Svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja kao sjećanje na 5. kolovoz 1995. godine, kada je u vojno redarstvenoj akciji Oluja oslobođen Knin i time ostvaren najvažniji strateško – politički vojni cilj Domovinskog rata. Vijence i cvijeće na Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima položili su predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije, državne uprave, Požeško – slavonske županije, Grada Požege, Hrvatske demokratske zajednice i drugi.

U ime Udruge roditelja poginulih branitelja svoju zahvalnost je izrazila Kata Ronko, prisjetivši se vremena Domovinskog rata i njihovih sinova koji su život položili za našu domovinu. Ispred Grada Požege okupljenima se obratio gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić.

- Prisjećamo se sjajnog dana u novijoj hrvatskoj povijesti, dana kada su Hrvati pokazali da mogu vratiti svoju domovinu koja im pripada, dan kojim smo otvorili vrata mirnoj reintegraciji i dan kada su Hrvati opet pokazali koliko imaju srce. Mi koji smo sada ovdje, koji imamo čast uživati u blagodatima naše slobodne domovine imamo i obvezu prema ljudima iza nas, da ih ne bude sram kad nas gledaju odozgo, da znaju da je to što su oni za nas napravili tek početak. Imamo obvezu i prema njihovim roditeljima i prema našoj djeci, nastaviti graditi državu kakvu su oni sanjali – poručio je gradonačelnik Puljašić.

U Katedrali sv. Terezije Avilske požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je svetu misu za domovinu.

Foto: Požega.eu