Subota, 02 Prosinac 2017 18:23

26. obljetnica pogibije 11-orice branitelja na Papuku - otkriveno spomen obilježje u čast poginulih hrvatskih vitezova

Na današnji dan 1991. godine, na nekadašnjoj papučkoj bazi u neprijateljskoj zasjedi živote je izgubilo jedanaest mladih hrvatskih duša. Bio je to najtragičniji dan Domovinskog rata, dana kada smo ostali bez Vinka, Anđelka, Tome, Davora, Ivice, Damira, Tomislava, Joze, Tade, Branka i Tomislava, naših branitelja čija imena nikada neće biti zaboravljena.

Njima u čast i u povodu 26. godišnjice njihove pogibije danas je na Bazi „Papuk“ svečano otkriveno spomen obilježje. Spomenik je autorsko djelo arhitekte Andrije Rusana, a riječ je o jedanaest stupova od inox čelika, visine jedanaest metara i promjera jedanaest centimetara. Nedaleko stupova nalazi se spomen ploča s imenima jedanaestorice poginulih branitelja, a cijeli kompleks i vlastiti rasvjetni sustav napajanja uz pomoć solarnih ploča.

Na spomen obilježje položili su vijence i zapalili svijeće izaslanstvo Predsjednice RH predvođeno generalnom Mladenom Markačem, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanstva ministra obrane i Glavnog stožera oružanih snaga, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata s obiteljima poginulih i roditeljima poginulih, Vojarna 123. brigade Požega, Požeško-slavonska županija s gradovima i općinama Požega, Pleternica, Velika, Policijske uprave, Odsjek za poslove obrane i Ured državne uprave, Udruge branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata, Udruge za sport i rekreaciju Tomo Perić iz Buka, Udruge odred izviđača Jozo Koutni, Područne škole Tomo Perić Buk, Parka prirode Papuk Velika i drugi.

- Danas 26. godina od pogibije naših junaka na Papuk planini svjedočimo činu odavanja počasti ljudima koji su voljeli svoju domovinu, ljudima koji su bili spremni dati svoj život za domovinu i ljudima koji su obilježili našu noviju hrvatsku povijest. Oni su sve nas preživjele obvezali i na trajni spomen, na tu zimu 91. Drage obitelji vi se 26 godina nosite s tom boli, iako je danas prohladno, u našim srcima tinja ljubav i žar, jednako onako kako su imali oni prije 26 godina. Moramo činiti sve da se ova žrtva ne zaboravi. Neka ovaj spomenik bude svjetionik svima, kada nam je teško, da dođemo na ovo mjesto, da nam ovo mjesto pokazuje put da se ne nasučemo na hridi, neka nas usmjerava prema pravom putu – rekao je prilikom svečanog otkrivanja spomenika ministar branitelja Tomo Medved.

U spomen na mlade vitezove nakon svečanosti na Papuku, Vlado Boban, načelnik Općine Velika priredio je prijem za sve sudionike, a Darko Puljašić, gradonačelnik Grada Požege, prigodni ručak za sve obitelji poginulih i predstavnike udruga iz Domovinskog rata.