Petak, 13 Veljača 2015 12:20

Zašto su parkirališta u središtu grada zauzeta i po kojoj cijeni

|||| ||||

- Ono što jest činjenica, na Trgu Sv. Trojstva postoji 155 parkirnih mjesta, a mi imamo 430 izdanih godišnjih povlaštenih parkirnih karata za osobe s invaliditetom, 28 za roditelje poginulih branitelja, 11 za udovice poginulih u Domovinskom ratu, plus invalidi sa znakom pristupačnosti, koji imaju neograničenu mogućnost parkiranja itd. Tako dođemo do brojke od oko 500 ljudi koji imaju povlaštene parkirne karte, koji nemaju vremensko ograničenje. Jednostavno je za zaključiti zbog čega je zagušeno parkiralište na samom Trgu i u užem središtu grada. Imamo slučajeva da neki sa statusom invalida koriste ovu povlasticu čak i za dva automobila – rekao je na danas održanoj konferenciji za novinare Anto Bekić, direktor Komunalca Požega, d.o.o. u sklopu kojeg je i Služba naplate parkiranja.

Odluka o cijeni parkiranja koju je prema prijedlogu ove tvrtke donio gradonačelnik rezultat je detaljno provedene analize Služba naplate parkiranja. Ona pokazuje da se na Trgu nalazi veliki broj vozila s povlaštenom parkirnom kartom, najviše sa statusom invalidi, kojih ima više nego onih s godišnjim kartama zaposlenika.

- Primjetno je da vozila s povlaštenom parkirnom kartom statusom invalida stoje u nelogično dugim intervalima, 5-6 i više sati, što upućuje na moguću zlouporabu ovakvog korištenja povlaštene parkirne karte – kaže Anto Bekić, obrazlažući da je prijedlog koji je upućen gradonačelniku o promjeni cijene parkirnih karata temeljen na detaljnim podacima i sa ciljem racionalnijeg korištenja gradskih parkirališta, smanjenja gužve i kako bi se omogućilo i drugim građanima da parkiraju na trgu.

Prijedlog je proizašao i iz analize opravdanosti prigovora građana na cijenu povlaštene parkirne karte. Za poslovne korisnike ona je iznosila 400 kuna mjesečno za prvu zonu i 250 kuna za drugu zonu, što je u usporedbi s povlaštenim parkirnim kartama od 100 kuna godišnje, koliko je bila za osobe s invaliditetom, samo 8 kuna mjesečno. Radi se dakle o razlici od 4.800 kuna godišnje u odnosu na poslovne korisnike. Nova cijena sada je 50 kuna mjesečno za invalide, a za tvrtke i obrtnike 300 kuna mjesečno za prvu zonu, odnosno 150 kuna za drugu zonu.

Kako je rekao Željko Mekić Delić, voditelj Službe naplate parkiranja, rijetki su gradovi u Hrvatskoj koji imaju nižu cijenu parkiranja za osobe s invaliditetom do 70 posto, a upravo to jest Grad Požega. Broj prodanih godišnjih parkirnih karata takve kategorije korisnika stalno raste, od 2007. godine kada ih je bilo oko 360 do 430, koliko je sada.

Uskoro radovi u Ulici M. Kožića

Nakon što je prošle godine završeno asfaltiranje Ulice dr. Ante Schwartza i Lovre Matačića na požeškim Prauljama, počinje se s aktivnostima za asfaltiranje Ulice Matije Kožića čiji stanovnici također godinama čekaju asfalt – najavio je gradonačelnik Neferović. Idućega tjedna bit će objavljujen natječaj za asfaltiranje te ulice, a vrijednost potrebnih radova procijenjena je na oko milijun kuna. Asfaltiranjem Ulice Matije Kožića u dužini od gotovo 500 metara bit će izveden spoj Frankopanske ulice i Ulice Varelovac.

Gradonačelnik grada Požege

Darko Puljasic SMALL2Dobrodošli na službene internetske stranice Grada Požege, administrativnog sjedišta  Požeško-slavonske županije. Više...

Postavite pitanje gradonačelniku ili upravi...