Ponedjeljak, 30 Svi 2016 12:38

Predstavljeni natječaji za poduzetnike i obrtnike

|||| ||||

Aktualni i budući natječaji za poduzetnike i obrtnike bili su tema danas održane konferencije za novinare o kojima su govorili požeški gradonačelnik Vedran Neferović i Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za europske integracije Grada Požege.

- Mi smo za brojne projekte pripremili kompletnu dokumentaciju, od onih koji su etapno već u realizaciji, do novih, najznačajnijih koji nas tek očekuju. Za nas je to prvenstveno rješenje Poduzetničkog inkubatora u Industrijskoj ulici za kojeg imamo građevinsku dozvolu gdje čekamo mogućnost kandidiranja i prijave koja je najavljena za kraj srpnja. Odmah po objavi natječaja ići ćemo s prijavom i ostalim radnjama koje su potrebne kako bi Poduzetnički inkubator u Požegi zaživio i nadamo se potpori za njegovu izgradnju jer bismo u realizaciju išli 2017. godine. Do tada vjerujem da će se riješiti problemi vezani uz određene imovinsko-pravne odnose u području Industrijske zone koji se sada nalaze u nadležnosti DUUDI-a. Uz to, osim Gradskog muzej koji je već prijavljen i očekujemo ponovo mogućnost prijave - rekao je gradonačelnik Neferović.

Gradonačelnik je dodao kako je u interesu Grada Požega pružiti pomoć poduzetnica i obrtnicima s ciljem razvoja i smanjenja nezaposlenosti. Ključnu ulogu u toj suradnji ima upravo Ured za europske integracije Grada Požege koji je otvoren za sve oblike pružanja pomoći zainteresiranima. Više o natječajima i konkretnim mjerama rekao je Marko Šostar, pročelnik Upravno odjela za europske integracije.

- Kada govorimo o poduzetnicima i obrtnicima koji pripadaju u skupinu malih i srednjih poduzeća njihove mogućnosti financiranja su u izgradnji novih objekata, u rekonstrukciji već postojećih objekata, u opremanju svojih proizvodnih kapaciteta s novim pogonima, opremom i tehnologijom, s ulaganjima u inovacije i razvoj svojih proizvoda, prezentiranjem na domaćim i međunarodnim sajmovima te ulaganje u promotivne aktivnosti. Što se tiče poljoprivrednika, njihove mogućnosti su najviše vidljive u izgradnji novih objekata, rekonstrukciji već postojećih, ulaganju u poljoprivrednu mehanizaciju, u jednogodišnje i više godišnje nasade, u sustave navodnjavanja te nabavu opreme za proizvodnju i preradu voća i povrća. To su stvari koje su prihvatljive u poljoprivredi u nekim slučajevima i do 100 posto sredstava, ali to se uglavnom odnosi na mlađe poljoprivrednike. Minimalna potpora kod poljoprivrednika je 50 posto, ali ovisi o tome na kojem području se poljoprivrednim nalazi, je li on ekološki proizvođač i da li je mladi poljoprivrednik - pojasnio je Šostar.

Od svoga osnutka do danas, Upravni odjel za europske integracije imao je preko 250 stranaka koje su tražile informacije o mogućnostima financiranja od strane EU. Od ukupnog broja stranaka, njih 40 bili su poduzetnici i obrtnici, 40 OPG-a, 20 udruga, 7 institucija, 70 stranaka s upitima o mogućnostima energetske obnove obiteljskih kuća te 40-ak zainteresiranih klijenata koji ne pripadaju u nijednu od navedenih skupina. Svima je bila pružena savjetodavna pomoć o mogućnostima prijave na natječaje iz EU fondova te nacionalnih izvora financiranja.

- Pozivam sve poljoprivrednike, obrtnike, sve zainteresirane za razvoj poduzetništva u gradu Požegi na suradnju s Gradom i našim odjelom. Postoje kapaciteti i mogućnosti prezentacije po pojedinim skupinama koje bi odradio naš odjel, kako bi ih se uputilo u sve što mogu u ovom trenutku kandidirati, povući sredstva, olakšati poslovanje i ići u pravcu novih zapošljavanja - poručio je gradonačelnik Neferović.