Srijeda, 08 Lipanj 2016 14:23

Lipanj u Gradskom kazalištu Požega

|||| ||||

Gradsko kazalište Požega došlo je gotovo do kraja još jedne,možemo slobodno reći, najuspješnije i najbogatije kazališne sezone. S 51 odigranom vlastitom predstavom na domaćim daskama, 22 gostujuće te ukupno 17 gostovanja u isto toliko različitih gradova, doista možemo govoriti o još jednom uspjehu požeškog kazališta.

- Kada se to sve zbroji, dolazimo do brojke od 98 predstava, što u našem kazalištu, što na gostovanjima. Ovaj porast predstava uistinu možemo zahvaliti nastavku dobre suradnje s vrtićima, osnovnim i srednjim školama te po prvi puta u ovoj sezoni, i s požeškim Veleučilištem. Obuhvatili smo sve obrazovne i predškolske institucije i uključili ih u aktivnosti kazališta – rekao je Kazimir Balog, voditelj marketinga, na današnjoj konferenciji za novinare.

No, još je nekoliko tjedana ostalo do kraja. Lipanj je u kazalištu počeo brojnim priredbama požeških osnovnih škola, zabavnim pučkim igrokazima te smotrom folklora, a nastavit će se plesom, domaćim i gostujućim predstavama te izložbom i promocijom novog broja kazališnih novina.

Prva je na redu predstava Kazališta Virovitica „Kralj Ubu“ koja u Požegi dolazi 10. lipnja. Riječ je o klasiku francuske književnosti Alfreda Jarryja, divljoj, bizarnoj i smiješnoj drami nastaloj u umu tadašnjeg školarca Jarryja kojemu je srednjoškolski profesor predstavljao utjelovljenje zla. U predstavi igraju Draško Zidar, Blanka Bart, Antun Vrbenski, Goran Koši, Mladen Kovačić, Mijo Pavelko, Sara Lustig, Igor Golub, dok režiju potpisuje slovenski redatelj Samo M. Strelec.

Posljednji dan u mjesecu rezerviran je za novu predstavu SKAD-a „Smiješna strana povijesti“ koja na komičan način predstavlja brojna poznate povijesne ličnosti i njihov utjecaj na današnji svijet.

- Kako bismo mogli kombinirati različita doba i osobe, a da sve ipak bude posloženo u jednu priču, za mjesto radnje odredili smo Čistilište. Hitler, Neron, Keops neki su od likova koji se pojavljuju ili je njihova priča ispričana kroz neki drugi lik iz njihove sredine. Kako ova predstava obiluje povijesnim činjenicama i događajima, može se reći da je i obrazovnog tipa, uz napomenu da je složena na komičan način gdje akteri često negiraju povijesne činjenice ili se iz njih pokušavaju izvući – ispričao je Dario Hak, voditelj SKAD-a.