Nedjelja, 12 Ožujak 2017 11:48

Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada i Grgureva

||||||||| |||||||||

Požega danas slavi svoj Dan Grada i Grgurevo. Nakon što su jučer položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle na središnjem groblju sv. Ilije i uz spomenik poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je gradonačelnik Vedran Neferović ovogodišnjim dobitnicima uručio javna priznanja Grada. Dobitnici kolektivnih nagrada su Povijesna postrojba „Trenkovi panduri“, Autoklub Požega i tvrtka Presoflex gradnja d.o.o., godišnju nagradu primili su Milko Jakšić i Luka Balenović, povelju humanosti Leonardo Matijević, a nagradu za životno Davorin Kempf i Dragutin Krizmanić.

Na svečanosti su bili brojni uzvanici, među kojima izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Požeško – slavonske županije Alojz Tomašević, predsjednik Skupštine Požeško – slavonske županije Marijan Aladrović, državni tajnik Ministarstva državne imovine Tomislav Boban, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Ana Mandac, pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, izaslanik požeškog biskupa, generalni vikar Josip Krpeljević, Veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova RH Željko Turk, gradonačelnici Dugog Sela, Senja, Trogira, Raba, Pleternice, Pakraca, Lipika, Kutjeva, grada Baje iz susjedne Mađarske, te svi općinski načelnici s područja Požeško-slavonske županije i dr.

O tome kako se radilo na sjednicama Gradskog vijeća govorio je njegov predsjednik Nino Smolčić.

- Pripadamo svome Gradu, njegovoj skoro osam stoljetnoj kulturi, danas u još ljepšoj Požegi. Požega gradi svoju budućnost u duhu bogate tradicije, a istovremeno odgovora svim zahtjevima modernog doba. Uvjereni smo da to dobro činimo na zadovoljstvo naših sugrađana. Težište stavljamo na podizanje društvenog standarda, uređivanje Grada, kulturnu baštinu, održivi razvoj, zaštitu okoliša i stvaranje preduvjeta za gospodarski razvoj – rekao je Smolčić, dodajući: - Gradsko vijeće mjesto je susreta različitih mišljenja vijećnika za čijim stolom je posljednje 4 godine svaki prijedlog dobrodošao. Iz takvog ozračja proizlaze odluke i rješenja gradskih problema kojima je nit vodilja Požega u kojoj će se jednom živjeti ugodnije, iz koje se neće odlaziti, već dolaziti i ostajati.

O učinjenom u prošloj godini prikazan je kraći dokumentarni film, nakon kojeg je o planovima za ovu godinu govorio gradonačelnik Vedran Neferović.

- Godina iza nas u Gradu Požegi obilježena je velikim infrastrukturnim radovima, kojima su realizirane dugo iščekivane investicije poput Gradskih bazena, Trga sv. Terezije te niza ulaganja u gradsku infrastrukturu u svrhu poboljšanja kvalitete života u gradu. Posljednje tri godine, dinamika političkih procesa i promjena triju vlada na državnoj razini, odrazila se i na funkcioniranje grada Požege kao jedinice lokalne samouprave. Naš plan i vizija bila je ključne infrastrukturne projekte financirati sredstvima iz europskih fondova, a ravnomjernim razvojem grada voditi brigu od najsitnijih detalja u prigradskim naseljima i ulicama, do onih značajnijih koji se tiču kvalitete života. Ne raspisivanje natječaja predstavljalo je veliki problem u proteklom periodu, jedan vremenski zaostatak koji je nepovratno izgubljen, a naša očekivanja morala su se transformirati u hodu i prilagođavati novonastalim situacijama. Dolaskom nove, proeuropski orijentirane Vlade, ipak dobivamo onaj optimizam da će se naše potrebe i planovi moći realizirati, jer osjećamo da je moguća realizacija bitnih infrastrukturnih projekata te da se događa jedna dinamika iz resornih ministarstava u raspisivanju natječaja koje konkretno mogu koristiti jedinice lokalne samouprave - rekao je Neferović, dodajući kako su racionalnim raspoređivanjem sredstava iz proračuna u iznosu 22 milijuna kuna realiziranih pomoći za veće i manje projekte te sredstvima iz proračuna u protekle tri godine pokrenute brojne investicije. - Ovaj grad je imao bogatu europsku prošlost, unatoč svim društveno političkim zbivanjima kroz povijest koja su utjecala na njegov razvoj, a u današnjem vremenu ima pravo tražiti za sebe i djelić europske budućnosti – zaključio je gradonačelnik Neferović.

Davor Ivo Stier, izaslanik premijera Plenkovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar vanjskih i europskih poslova, govorio je o projektu „Slavonija“ čijom provedbom će se ostvarivati preduvjeti za održivi gospodarski i društveni razvoj pet slavonskih županija. Pokrenut je kako bi se osiguralo 2,5 milijarde eura i europskih fondova za pet slavonskih županija.

- Ovim projektom želimo vratiti ljude na području Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema i omogućiti nova radna mjesta, pokrenuti rast i razvoj gospodarstva u tim krajevima. Na prošloj sjednici Vlade RH smo osnovali Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, kao savjetodavno tijelo, kojem predsjedava sam premijer - rekao je Stier, dodajući kako se time želi sve strateške projekte slavonskih županija povezati s izvorima financiranja koji su na raspolaganja iz tri operativna programa EU, te kako Vlada želi razvijati partnerski odnos s jedinicama lokalne i regionalne samouprave na cijelom području RH.

Čestitku je uputio i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, a svečanost je uveličana potpisivanjem Pisma namjere o bratimljenju s mađarskim gradom Baja i gradonačelnikom Róbertom Fercsákom. Glazbeni dio programa na svečanoj sjednici izveli su učenici i profesori Glazbene škole Požega.