Četvrtak, 25 Siječanj 2018 13:35

Požeški gimnazijalci Marko Šarić i Iva Prevendar na prijemu kod gradonačelnika

||| |||

Marko Šarić i Iva Prevendar učenici su požeške Gimnazije koji su početkom siječnja sudjelovali na Državnom turniru mladih prirodoslovaca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu gdje su ostvarili zavidne rezultate. Oboje su predstavili svoj istraživački rad, zatim odgovarali na pitanja sudaca i protivnika te oponirali drugom natjecatelju na njegov rad. Od ukupno 12 natjecatelja, Marko Šarić osvojio je 4. mjesto i tako prošao među 6 učenika koji će predstavljati reprezentaciju Hrvatske na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u srpnju u Gruziji. Marka i Ivu te njihovu mentoricu, profesoricu Magdalenu Srdarević, danas je primio gradonačelnik Darko Puljašić kako bi im čestitao na postignutom uspjehu.

- Ovo je budućnost Požege i Požeško-slavonske županije. Čestitam mentorici i ovim mladim ljudima jer to je ono što cijelo vrijeme želimo poticati – izvrsnost. Na njima i za njih se isplati raditi i truditi kako bi oni i sutra nastavili ovu lijepu priču. Požeška Gimnazija je kroz stoljeća lučonoša znanja i zvanja i to treba i dalje nastaviti pri čemu i vi dajete svoj doprinos. Potičem vas da i dalje budete najbolji, vi to možete i imate pravo na to. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Marko je u svom radu pokušao doći do što preciznije aproksimacije broja π Buffonovom metodom, odnosno bacanjem štapića na niz međusobno jednako udaljenih paralelnih pravaca. Iva je u suradnji s Upravom šuma Požega mjerila širinu godova na stablima na temelju kojih je zaključila kakvi su vremenski uvjeti bili na našem području u prošlosti.

Požeška Gimnazija već četiri godine zaredom ima svog predstavnika u reprezentaciji Hrvatske. Godine 2015. učenica Klara Stojčević sudjelovala je na turniru u Beogradu i osvojila zlatnu medalju, 2016. godine učenik Luka Korov osvojio je srebro u Iranu, a prošle godine učenica Mateja Ostojić brončanu medalju u Kini.