Četvrtak, 20 Prosinac 2018 14:56

Održana komemoracija povodom smrti bivšeg požeško-slavonskog župana Ante Bagarića

||||||| |||||||

Povodom smrti bivšeg požeško-slavonskog župana Ante Bagarića, koji je iznenada preminuo 18. prosinca 2018. godine u 65 godini života, danas je održana komemoracija u Velikoj županijskoj vijećnici Požeško-slavonske županije.

Uz obitelj, komemoraciji su prisustvovali sadašnji požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić, predsjednik požeško-slavonskog HDZ-a prof.dr.sc. Željko Glavić, pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a za slavonske županije i dio središnje Hrvatske Josip Šarić te brojni predstavnici ustanova, udruga, kulturnog i javnog života grada i županije.

Podsjetimo, Anto Bagarić rođen je 10. rujna 1954. godine u Bilom Potoku, Općina Kupres. Gimnaziju je završio u Požegi. Na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1979. godine te stekao visoku stručnu spremu i stručni naziv dipl. inž. geodezije. Nakon završetka fakulteta zapošljava se kao stručni suradnik – geodeta u općinskoj upravi Požega. Od 1983. godine obnaša poslove rukovoditelja tehničke službe Katastra, a od 1990. godine direktora Općinskog zavoda za geodetske i katastarske poslove bivše općine Požega. Do svoje smrti obavljao je funkciju predsjednika Udruge geodeta Požeško-slavonske županije. Obavljao je i funkciju predsjednika Sindikata zaposlenih u organima općinske uprave. Kao župan Požeško-slavonske županije ima velike zasluge za izgradnju nove moderne zgrade Područnog ureda za Katastar Požega i to od inicijative do ishođenja potrebnih dozvola.

U lipnju 1990. godine nakon provedenih prvih višestranačkih lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Općine Slavonska Požega. Odmah nakon provedenih izbora krenula je otvorena agresija na novoizabrano rukovodstvo Republike Hrvatske, kao i općinsko rukovodstvo Općine Požega. Kako bi se obranili od velikosrpske agresije, tadašnje Izvršno vijeće prerasta u Krizni štab Općine koji preuzima poslove organiziranja ustroja obrane, funkcioniranja gospodarstva, zdravstva, školstva na području Općine, u čemu je doprinos Ante Bagarića bio nemjerljiv, kao predsjednika Kriznog štaba Općine Požega. Za njegove zasluge dodijeljen mu je pričuvni čin pukovnika u oružanim snagama Republike Hrvatske.

Od travnja 1993. godine nakon novog zakonodavnog ustroja općina, gradova i županija u Republici Hrvatskoj Anto Bagarić obavlja funkciju prvog župana Požeško-slavonske županije, koja je u njezinoj osamstogodišnjoj povijesti ustrojena po treći put. Na funkciji župana ostaje do 2006. godine. Bio je jedan od najdugovječnijih župana s najdužim stažem u Republici Hrvatskoj. Za vrijeme svog mandata borio se za gospodarski i svekoliki razvoj Požeško-slavonske županije i za što bolji status naše Županije u Republici Hrvatskoj.

U prosincu 2003. godine izabran je na dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru (5. saziv Hrvatskog sabora), mandat stavlja u mirovanje, te i dalje obnaša dužnost župana Požeško-slavonske županije. U travnju 2006. godine aktivira zastupnički mandat, te dužnost zastupnika obavlja do 11. siječnja 2008. godine kada je umirovljen. U Hrvatskom saboru obavljao je dužnost člana Odbora za useljeništvo i člana Odbora za lokalnu i područnu samoupravu. Obavljao je više funkcija u stranačkoj strukturi HDZ-a čiji je bio član (od predsjednika ŽO HDZ-a Požeško-slavonske županije, do najviših tijela stranke na nacionalnoj razini u Zagrebu).

Izvor: Požega.hr/Požega.eu