Ponedjeljak, 24 Prosinac 2018 07:48

Božićno druženje Povijesne postrojbe Trenkovi panduri

|| ||

Članovi Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ okupili su se na svom tradicionalnom božićnom domjenku kako bi zajedničkim druženjem proslavili još jednu uspješnu godinu djelovanja. „Trenkovi panduri“ ove su godine obilježili jedanaest godina rada, a trenutno broje 15 članova.

- U proteklom periodu imali smo 102 radne akcije te 552 aktivnosti, od čega je njih 28 bilo izvan granica RH. Tako slavnu povijest Trenkovih pandura i ime grada Požege 15 članova naše udruge ponosno pronosi. Sljedeće godine obilježavamo 270. obljetnicu od smrti baruna Franje Trenka i tom ćemo prigodom organizirati obilježavanje u našem gradu. - rekao je Vladimir Potnar te se u ime svih članova zahvalio Gradu Požegi na potpori.

Druženju s „pandurima“ priključio se i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, iskoristivši priliku da pohvali rad Udruge i sve njihove aktivnosti.

- Ponosan sam što imamo ovakve aktivne udruge, udruge koje imaju rezultate, koje su prepoznatljive i koje promiču ime grada Požege. Zadovoljan sam suradnjom i aktivnostima koje provodimo jer su na dobrobit našega grada i njegovih ljudi. Nastavite ovako, a mi ćemo vas podupirati. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

„Trenkove pandure“, ovu glasovitu postrojbu, osnovao je barun Franjo Trenk 1741. godine. Barun Trenk uveo je u sastav svoje postrojbe i vojni orkestar pa tako i danas u Požegi djeluje Gradska glazba i Povijesna postrojba “Trenkovi panduri”. Gradska glazba osnovana je davne 1881. godine, a tek 1997. priključuje joj se i povijesna postrojba da bi se prije osam godina od glazbe razdvojila i djelovala samostalno do danas.