Četvrtak, 27 Prosinac 2018 07:27

Obilježena 27. godišnjica oslobođenja Bučja

||| |||

U sklopu operacije PAPUK 91 i napadne akcija Pecaljka postignut je veliki vojni uspjeh kada je prije 27 godina oslobođeno područje Kamenske i Mijača. Nije se tada stalo, iako su bili veliki blagdanski dani, i daljnjim vojnim djelovanjima oslobođeno je zloglasno uporište neprijateljskih snaga na Bučju i okolnih sela na širem području.

Te su vojne akcije prije 27 godina ostavile duboki trag u povijesti za Požeško-slavonsku županiju. Oslobađanjem tog dijela područja koje je bilo u sastavu bivše općine Slavonska Požega, bio je najveći blagdanski poklon jer je otklonjena još jedna opasnost koja je prijetila području Požeštine. Branitelji, sudionici tih akcija koji su nakon 27 godina sudjelovali na obilježavanju oslobođenja zloglasnog uporišta neprijateljskih snaga na Bučju, još jednom su ponovili da je to jedan od najsvjetlijih dana za Požeško-slavonsku županiju koji će ostati zapisani neizbrisivim slovima u povijesti.

Počast poginulim civilima i braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su predstavnici Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, izaslanik ministra branitelja, umirovljeni general i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, i sam sudionik u tim vojnim operacijama, predstavnici Policijske uprave Požeško-slavonske na čelu s načelnikom Željkom Grgićem, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, visoki časnici, predstavnici Vojarne 123. brigade te sudionici u tim akcijama i drugi.

Bučje je tada, prije 27 godina bilo mjesto zatočeništva hrvatskih branitelja i civila, a za njih više od 20 još uvijek se ne zna njihova sudbina i počivalište. Završetkom te akcije, odmah se krenulo u još jednu napadnu akciju, tada zvanu “VELEBIT” u kojoj je 26. prosinca 1991. godine oslobođeno zloglasno uporište neprijateljskih snaga na Bučju i okolnim selima na širem području. Tim akcijama 123. brigada spaja se sa 127. brigadom iz Virovitice i 136. iz Podravske Slatine. Od tog dana otvoreno je prometovanje cestovnim pravcem od Požege prema Pakracu kojim se nije moglo kretati zbog okupacije tog dijela prometnice.

Izvor: Požega.hr/Požega.eu