Četvrtak, 10 Siječanj 2019 13:13

Mještani Krivaja, Bankovaca, Marindvora i Kunovaca na sastanku kod gradonačelnika

|||| ||||

Izgradnja kanalizacije mreže, kao i drugi aktualni problemi s kojima se naši sugrađani svakodnevno susreću, bili su tema sastanka što ga je danas gradonačelnik Darko Puljašić održao s predstavnicima mjesnih odbora Kunovaca, Marindvora, Krivaja i Bankovaca. Mještani ovih naselja već godinama vode borbu s izlijevanje fekalija, posebice za vrijeme jačih oborina, te žurno traže rješenje svoga problema. Na većem broju mjesta u upotrebi su septičke jame, koje svojim kapacitetom najčešće ne zadovoljavaju potrebe, te je potreba za izgradnjom kanalizacijske mreže itekako nužna.

- Predugo nemate ono što vam pripada i bez čega je danas nezamislivo živjeti. Mi smo trenutno u postupku raspisivanja natječaja za izvođača radova, nakon čega se moramo dogovoriti oko plana i programa izvođenja radova. Ovdje se radi o 5980 metara kanalizacije što ukupno košta 4.476.000,00 kuna. Uz to, u Bankovcima, Kunovcima i Štitnjaku imamo precrpne stanice što košta dodatnih 1,2 milijuna kuna. U posljednjih 5 godina puno smo uložili u „prsten“ Požege i jednako ste nam važni kao i oni ljudi koji žive u središtu grada. Postavljali smo autobusna stajališta, asfaltirali ulice, nasipali, opremali dječja igrališta i tako ćemo nastaviti i dalje. – rekao je gradonačelnik Puljašić.

Projekt na području aglomeracije Požega obuhvaća rekonstrukciju magistralnog vodovoda Velika – Požega ukupne duljine 14,8 km, izgradnju i rekonstrukciju kanalizacijskih mreža u samom gradu Požegi ukupne duljine 11,3 km, izgradnju kanalizacijskih mreža za naselja Bankovci, Kunovci, Marindvor i Štitnjak u duljini od 7 km, izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda naselja Trenkovo i Trnovac u Općini Velika, te nadogradnju postojećeg centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Požege na lokaciji Vidovci na treći na treći stupanj pročišćavanja.

Sastanku je prisustvovao i direktor tvrtke Tekija d.o.o. Ante Kolić koji je nezadovoljnim mještanima pojasnio problematiku izgradnje kanalizacijske mreže u njihovim naseljima.

- Do prije 5 godina, financiranje izgradnje takve vrste objekata vršilo se preko Hrvatskih voda i tako je, recimo, izgrađena kanalizacijska mreža u Štitnjaku. Međutim, način financiranja se promijenio i sada EU daje sredstva, a od njih dobiti novce i nije baš tako lako, pogotovo kada se radi o opravdanosti projekta. Što se tiče same Požege, ukupna vrijednost projekta iznosi 217,5 milijuna kuna od čega 124,5 milijuna kuna sufinancira Europska unija. Prema Ugovoru jednako dijele iznose Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 18,9 milijuna te Hrvatske vode 18,9 milijuna kuna, Grad Požega obvezu prihvaća u iznosu 7,8 milijuna kuna, Općina Velika 1,4 milijuna kuna, Općina Brestovac 230 tisuća kuna. – rekao je direktor Tekije Ante Kolić.