Petak, 22 Ožujak 2019 08:20

Godišnja konferencija savjeta mladih u Hrvatskoj omogućila dijalog s mladima iz cijele Republike Hrvatske

|||| ||||

U Hrvatskom saboru, 19. ožujka 2019. godine, povodom pete obljetnice obilježavanja donošenja Zakona o savjetima mladih, održana je 1. Godišnja konferencija savjeta mladih u Republici Hrvatskoj. Konferencija je okupila 150 osoba iz 65 savjeta mladih s područja cijele Republike Hrvatske, visoke državne dužnosnike, a u organizaciji je Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske.

Tema konferencije bila je: „Mladi kao odgovorni i ključni dionici u lokalnoj zajednici: mladi kao važan partner i prioritet Hrvatske“. Uvodne govore održali su Predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar uprave Lovro Kuščević i predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske Tanja Herceg.

Predsjednik Vlade Plenković pohvalio je mlade koji su sudionici ove konferencije jer smatra da to što su angažirani u ovoj ranoj fazi života govori da je riječ o odgovornim i hrabrim mladim ljudima, koji imaju motiv i želju da nešto promijene, najprije u onoj sredini u kojoj žive, ali i da budu konstruktivan i prepoznat partner koji ima ideju kako nešto poboljšati u svojim područjima u Hrvatskoj. Ocijenio je dobrim da mladi ljudi imaju priliku angažirano raspravljati o svim temama, od onih lokalnih koje su danas na dnevnom redu, preko politika u pojedinim resorima, do zakonskih prijedloga i proračunskih politika.

U nastavku konferencije održan je kroz panel raspravu aktivni dijalog sa savjetima mladih, održane su panel rasprave, analizirano je postojeće stanje, prikupljeni su prijedlozi, a ono što je najvažnije je da su tijekom cijele konferencije brojne prijedloge i implementirali.

Nakon konferencije volonteri facilitatori iz Udruge Zamisli, Udruge „Impress“, Udruge „Hermes“ i Udruge „Mreža mladih Hrvatske“ izradit će prijedlog konačnih zaključaka konferencije koji će se dati na usuglašavanje svim prisutnim savjetima mladih na konferenciji. Usuglašene zaključke Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske predstavit će na sjednici Savjeta u kojem se nalaze predstavnici ministarstava, obrazovnih i znanstvenih institucija, udruga mladih i za mlade te dati na temelju istih prijedloge Vladi Republike Hrvatske. U daljnjem radu, konstantno će se poticati i osnivanje novih savjeta mladih, edukacije, jačanje postojećih te konstantna podrška mladima kroz, kao što ime konferencije upućuje: „odgovorne i ključne dionike u lokalnoj zajednici“- savjete mladih i mlade općenito koji su važan partner u poboljšanju kvalitete života mladih u Hrvatskoj i koji jesu prioritet Hrvatske.

U kojoj god organizaciji djelovali, iz koje god općine, grada ili županije, predsjednica Savjeta pozvala je sve mlade da se aktivno zalažu za zajednički cilj: kvalitetu života mladih.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Savjeta mladih Grada Požege na čelu s predsjednikom Ivanom Svjetličićem.

Izvor: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku/Grad Požega