Petak, 29 Ožujak 2019 11:39

Grad Požega i ove se godine priključuje akciji Sat za planet Zemlju

| |

WWF, svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode, 13. godinu zaredom u cijelome svijetu organizira „Sat za planet Zemlju“. Inicijativa podrazumijeva da kućanstva i tvrtke, svi građani svijeta, 30. ožujka u 20:30 sati isključe svjetla na jedan sat s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i ekološkim problemima općenito. Grad Požega i ove će se godine priključiti akciji te će sutra navečer javna rasvjeta na Trgu Sv. Trojstva biti ugašena.

Uz moto „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“, WWF-ova inicijativa Sat za planet Zemlju 30. ožujka ponovno će ujediniti milijune ljudi diljem svijeta koji će tako pokazati svoju predanost planetu. Zemlja je suočena s dvostrukim izazovom klimatskih promjena i propadanja biološke raznolikosti, te je najveći svjetski pokret za očuvanje planeta usmjeren na mobiliziranje pojedinaca, poduzeća i vlada da budu dio razgovora i pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti. WWF poziva sve pojedince, gradove i poduzeća da se uključe u akciju gašenjem svjetla, ali i pozivom svjetskim vladama da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum da se spriječi zagađenje mora plastikom!

Akcija je pokrenuta u Australiji 2007. godine, kada je više od dva milijuna kućanstava sudjelovalo u „Satu za planet Zemlju“, da bi se idućih godina pridružili i brojni gradovi u svijetu. Iz godine u godinu akcija je rasla, a kako je u svijetu dosegla broj od čak 178 država uključenih u "Sat za planet Zemlju", tako je rasla i u Hrvatskoj. U 2016. u akciju je bilo uključeno 68 gradova, a WWF je proveo i akciju pošumljavanja Parka prirode Medvednica.