Srijeda, 03 Travanj 2019 12:41

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja

| |

Tijekom mjeseca preventive (travanj/ svibanj 2019) Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u suradnji s Domom zdravlja Požeško-slavonske županije, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Palijativnim timom LiPa prigodnim javnozdravstvenim akcijama obilježit će i ovogodišnji Svjetski dan zdravlja na području cijele županije. Prva akcija održat će se 4. travnja u Požege, Pleternice, Kutjeva, Velike i Čaglina u terminima od 9:00 do 11:00 sati.

Ovogodišnji Svjetski Dan Zdravlja pod motom “Sveobuhvatna zdravstvena zaštita: svima,svugdje” ističe važnost univerzalnog zdravstvenog osiguranja za sve i dostupnosti primarne zdravstvene zaštite. Pravičnost u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu važna je pojedincima, ali i ekonomiji te društvu kao cjelini. Polovica svjetske populacije nema odgovarajući pristup zdravstvenoj zaštiti. U Republici Hrvatskoj svi građani imaju pravo na zdravstveno zaštitu, no ona ipak nije svima dostupna pod jednakim uvjetima. Važna je informiranost o pravima i obvezama kako građana, tako i svih profesionalaca u sustavu zdravstva.

Tijekom mjeseca preventive Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije provesti će niz javnozdravstvenih akcija u suradnji s Domom zdravlja Požeško-slavonske županije, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Palijativnim timom LiPa . Sugrađanima će omogućiti provjeru različitih rizičnih faktora: mjerit će krvni tlak, vrijednosti šećera u krvi i savjetovati o zdravom životnom stilu uz osvrt na mentalno zdravlje te provjeriti je li građanima dostupna zdravstvena zaštita.

Prva akcija održat će se 4. travnja (četvrtak) u središtima Požege, Pleternice, Kutjeva, Velike i Čaglina u terminima od 9:00 do 11:00 sati. U Pakracu će javnozdravstvena akcija biti održana na tržnici 18. travnja od 9:30-11:00 sati.

Izvor: Slavonski.hr