Utorak, 09 Travanj 2019 07:29

Požeški Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU - uz 10. obljetnicu Zavoda predstavljena dva znanstveno-stručna časopisa

|||||| ||||||

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi organizirao je 8.travnja u Plavoj dvorani požeške Glazbene škole predstavljanje časopisa Radovi 6 i Radovi 7. Pozdravljajući sudionike promocije, ravnateljica Zavoda dr.sc. Snježana Jakobović naglasila je kako ova ustanova slavi deset godina svoga postojanja, a ovo je jedan u nizu događanja kojim se želi obilježiti ova važna obljetnica. U časopisu Radovi broj 6 nalaze se znanstveni i stručni radovi sa skupa“Dječji pisci Zlatne doline“, a u časopisu Radovi broj 7 su članci s područja arheologije sa znanstveno-stručnog skupa “Spašena prošlost za budućnost“. Obraćajući se nazočnima, voditelj Zavoda akademik Dubravko Jelčić izrazio je zadovoljstvo zbog predstavljanja časopisa u kojima su važne i zanimljive teme. Tekstovi u njima su, kazao je, čak i za one koji nisu znanstvenici, da steknu ljubav i povjerenje prema znanosti, a ako se to postigne, cilj Zavoda je ispunjen.

Zlata Kolarić Kišur- značajan obol povijesti dječje književnosti

Glavna i odgovorna urednica izdanja Radovi 6 doc.dr. sc. Katarina Aladrović Slovaček istaknula je kako u korpusu dječje književnosti nalazimo tek nekoliko književnika koji su svojim životom ili radom vezani uz Požeštinu, odnosno Zlatnu dolinu, te su svaki u svome vremenu dali obol povijesti dječje književnosti. Prva među autorima je Zlata Kolarić Kišur, koja je veći dio svoga života provela u Požegi, a njezin roman „Moja Zlatna dolina“ je na popisu izborne lektire za učenike četvrtoga razreda osnovne škole. Urednica je navodeći autore tekstova, spomenula i Anku Kukuruzović, učiteljicu iz pleterničke Osnovne škole Kaje Adžića. Ona je u svom tekstu progovorila o recepciji romana“Zlatna dolina“, a tekst „Svijet dječje književnosti u ostavštini Zlate Kolarić Kišur“ napisala je knjižničarka Jasenka Bešlić iz požeške Gradske knjižnice. O putopisima Julija Kempfa pisala je u svome radu knjižničarka Dijana Klarić, također iz Gradske knjižnice u Požegi. Zaključujući izlaganje, urednica časopisa je naglasila kako vjeruje da će svi prilozi zbog svoje zanimljivosti biti nadahnuće čitateljima i poticaj za neka nova istraživanja te za uvrštavanje zavičajnih književnika na zasluženo mjesto u odgojno-obrazovnom procesu.

Radovi Dubravke Sokač Štimac i Lidije Ivančević Španiček

Govoreći o časopisu Radovi 7, glavni urednik akademik Željko Tomičić osvrnuo se na radove sudionika znanstveno-stručnog skupa“Spašena prošlost za budućnost“ iz 2017. godine, koji je imao podnaslov „Na tragu zaštite kulturne baštine Požeške kotline i okolice”. Od sudionika skupa pribavljeno je za časopis 10 dragocjenih priloga o pionirskim i novijim arheološkim istraživanjima. Među prilozima se nalaze i oni od Dubravke Sokač Štimac(Rimska i srednjovjekovna baština požeškog kraja: Tekić,Rudina i Dolac) te Lidije Ivančević Španiček(Zidno slikarstvo na području Požege i požeškoga kraja). Svi sudionici promocije dobili su na dar časopise te katalog s izložbe o Matku Peiću, održane 2013. godine.

Izvor: Požeški vodič