Petak, 12 Travanj 2019 09:02

Obilježen Dan Požeško - slavonske županije

|||||| ||||||

Požeško – slavonska županije proslavila je jučer svoju 809. godišnjicu od prvog spomena. Obilježavanje je započelo 9. travnja kada je svečano otvorena novo uređena Koncertna dvorana Glazbene škole Požega, a nastavilo se jučerašnjim polaganjem vijenaca, svetom misom i svečanom sjednicom održanom u Gradskom kazalištu. Bila je to prilika da se analiziraju postignuti rezultati i realizirani projekti u proteklom razdoblju, rekao je u svom govoru požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Jedan od važnih projekata je aglomeracija Lipik – Pakrac, aglomeracija Požega i aglomeracija Pleternica. Vrijednost navedenog projekta je preko 520 milijuna kuna, a ovim putem se moram zahvaliti Hrvatskim vodama što su prepoznale važnost ovoga projekta. Kada nadalje govorimo o projektima Županije, kao jedan od najvažnijih projekata, kako egzistencijalnih, tako i kada govorimo o obrani od poplava, o navodnjavanju, a ujedno i kao posebice važan turistički projekt je svakako akumulaciju Kamenska. Zbog poplava, ali naravno i suša, koje su pogađale našu Županiju, podnijeli smo Hrvatskim vodama zahtjev za izradom projektne dokumentacije i izgradnju višenamjenske akumulacije Kamenska, koja bi uz zaštitu od voda bila i u funkciji daljnjeg razvoja županije na području poljoprivrede, turizma i energetike, a čija investicija iznosi 200 milijuna kuna. Regionalni koordinator razvoja Požeško – slavonske županije sustavno radi na projektima. Od osnutka kao Regionalna razvojna agencija Panora, a danas kao Regionalni koordinator razvoja Požeško – slavonske županije četvrta županija smo po sredstvima povučenim iz Europske unije, uspješno je provedeno oko 90 projekata ukupne vrijednosti oko 45 milijuna kuna, trenutno se provodi 48 projekata ukupne vrijednosti preko 150 milijuna kuna, a prijavljeno je 65 projekata koji su u fazi ocjenjivanja, ukupne vrijednosti preko 25 milijuna kuna. U fazi pripreme su veliki projekti uključeni u Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema ukupne vrijednosti preko 200 milijuna kuna. - rekao je župan.

Na svečanoj sjednici prigodnim riječima nazočne su pozdravili i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović dr. Vladimir Lončarević, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Dragan Jelić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara te u ime svih župana, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović. Uz njih, kao gosti bili su i državni tajnik Ministarstva državne imovine Tomislav Boban, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, zamjenik župana vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić, gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić, gradonačelnici i načelnici s područja županije te drugi predstavnici društvenog i gospodarskog života.

Dodijeljene su i zahvalnice te nagrade zaslužnim pojedincima i kolektivima. Povelju zahvalnosti ove su godine dobili Mijo Štimac, učenik 4. razreda Srednje Glazbene škole Požega Dominik Milošević te, OŠ Lipik. Godišnje nagrade dobili su Josip Štimac, Mato Veić koji je javnosti poznat zbog svoje humanosti i donacije od 100 tisuća eura požeškoj bolnici, te tvrtka Magma d.o.o. Nagradu za životno djelo dobio je posthumno Anto Bagarić, a Ines Bagarić zahvalila je u ime svih laureata.