Petak, 12 Travanj 2019 09:53

General Tolj na korizmenoj tribini u Požegi

||||| |||||

Peta, posljednja ovogodišnja korizmena tribina četvrtkom održana je 11. travnja u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi. Na tribini je nastupio umirovljeni general Ivan Tolj s temom: „Graditi zdravu sadašnjost i budućnost na vrijednostima Domovinskog rata“.

Nakon molitve, prisutne je u temu uveo Ivica Bedeničić, ravnatelj požeške Katoličke gimnazije, moderator Tribine, predstavivši ukratko predavača. General Tolj se u uvodu osvrnuo na korizmeno vrijeme i ustvrdio da je hrvatski narod, kao rijetko koji drugi narod, tijekom svoje prošlosti imao bremenito iskustvo križnog puta, te je njegovih četrnaest kršćanskih stoljeća slikovito usporedio s četrnaest postaja Kristova križnog puta. Naglasio je da su žrtve svih onih koji su poginuli u mnogim bitkama i ratovima, od dolaska Hrvata na ove prostore u sedmom stoljeću pa sve do nedavnoga Domovinskog rata, ugrađene u dar slobode i neovisnosti koju Republika Hrvatska danas posjeduje. U prvom djelu svog izlaganja predavač se kao svjedok i sudionik vremena prisjetio stvaranja Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, kao i svog osobnog doprinosa u tom presudnom procesu za stvaranje i obranu hrvatske države. Pritom je naglasio osobitu ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je po njegovu mišljenju bio jedina osoba koja je u onodobnim složenim i za Hrvatsku nepovoljnim geopolitičkim okolnostima mogla povesti hrvatski narod u ostvarenje višestoljetnog sna stvaranja samostalne i suverene države, premda nije nedostajalo onih koji su iskazivali određeno nepovjerenje prema njemu zbog njegove prošlosti partizanskog generala.

U drugom dijelu izlaganja umirovljeni general govorio je o tome kako je njegova zadaća kao osobe koje je bila zadužena za promidžbu i političku djelatnost u Hrvatskoj vojsci bila oblikovati moralni i duhovni profil hrvatskog vojnika. Kazao je da je u tu svrhu sastavio deset načela po kojem se hrvatski vojnik treba ravnati u vršenju svoje časne službe obrane Domovine – 1. Rodoljublje i domoljublje; 2. Hrabrost i požrtvovnost; 3. Istina, pravda i ljepota; 4. Vjera i nada; 5. Čast i odanost; 6. Red i ustrojstvo; 7. Ćudorednost; 8. Sloboda, mir i demokracija; 9. Tradicija i običaji i 10. Budućnost – te je u nekoliko jezgrovitih rečenica, potkrijepljenih citatima i mudrim izrekama određenih autora, prikazao svako od tih načela.

U završnom dijelu izlaganja general Tolj je ustvrdio kako je uz velika postignuća koja smo u Domovinskom ratu ostvarili, ostalo neostvareno još mnogo onoga što smo sanjali i željeli. Zaključio je da u ratu započeti proces stvaranja hrvatske države nije dovršen, te je istaknuo potrebu njegova dovršenja u miru duhovnom, kulturnom i gospodarskom obnovom.

U raspravi koja je uslijedila, a koju je moderirao prof. Ivan Bedeničić, između ostalog je dotaknuto pitanje ideje nacionalnog pomirenja i uzroka zbog kojih ona nije u potpunosti ostvarena. Tribina je zaključena zajedničkom molitvom.

Izvor: Požeška biskupija