Petak, 12 Travanj 2019 11:08

Godišnjica rođenja Ante Šercera, jednog od najvećih liječnika u hrvatskoj povijesti

| |

Na današnji dan 1896. godine u Požegi se rodio Ante Šercer jedan od najvećih liječnika u hrvatskoj povijesti i jedan od najvećih otorinolaringologa 20. stoljeća ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu. Osnovnu školu je pohađao u Požegi i Dubrovniku gdje je završio i srednju školu. Medicinu je studirao u Grazu i Pragu. Od 1920. do 1945. radio je na zagrebačkoj Klinici za uho, grlo i nos, od 1929. njezin je predstojnik. U zagrebačkoj Bolnici sestara milosrdnica od 1946. bio je predstojnik Odjela za bolesti uha, grla i nosa, koji je 1964. pretvorio u sveučilišnu kliniku i vodio do 1966; osnovao je znanstveni Institut za proučavanje i zaštitu uha i dišnih organa te Institut za talasoterapiju u Crikvenici.

Bio je redoviti profesor Medicinskoga fakulteta u Zagrebu (od 1932), njegov dekan (1936–37. i 1943–45). Zaslužan je i za osnutak Medicinskoga fakulteta u Sarajevu (1944). Prvi je od hrvatskih kliničara stekao međunarodno priznanje otkrićem nazotorakalnih refleksa, tumačenjem nastanka deformacija nosne pregrade i otoskleroze, plastičnim i rekonstruktivnim zahvatima nosa i uške. Bio je glavni urednik Medicinske enciklopedije te Otorinolaringologije Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža. Prvi je liječnik koji je primljen za redovita člana Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Bio je pionir plastične kirurgije u Hrvatskoj i prvi se služio operacijskim mikroskopom.

Liječio je brojne visoke ličnosti i političare, od jugoslavenske kraljevske obitelji do čuvenog Louisa Armstronga, poznatih svjetskih tenora Maria del Monaca i Giuseppea di Stefana, te brojnih drugih osoba svjetskog glasa. Umro je 1968. godine u Zagrebu, a dvije godine prije otišao je u mirovinu.

Izvor: Gradski muzej Požega