Srijeda, 17 Travanj 2019 09:31

Cesarići i Kanižlići sudionici Državne škole stvaralaštva Novigradsko proljeće 2019.

||||||| |||||||

U Državnoj školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ na koju se nakon državne selekcije i brojnih postignuća u jezično-umjetničkom području pozivaju iznimno nadarena djeca iz cijele Hrvatske, sudjelovalo je i 6 učenika iz grada Požege: učenici 7.r. Klara Janček i Marin Miletić, zajedno sa svojom mentoricom prof. Blankom Đimoti Zima, iz OŠ Dobriše Cesarića te učenici 8.r. Lora Župan, Nina Pavić, Leona Zima i Petar Gavrić, s mentorom prof. Igorom Soldićem iz OŠ Antuna Kanižlića.

Sve su to mladi talentirani glumci, novinari, literati i plesači, svestrani u izvannastavnom i izvanškolskom radu, na ponos svojih škola, nagrađivani na raznim literarnim natječajima i županijskim natjecanjima, sudionici brojnih projekata koji se svojim postignućima ističu i predstavljaju Grad i Županiju što je svakako utjecalo na njihov odabir od strane Agencije za odgoj i obrazovanje za ovu školu koja je proglašena „europskom točkom darovitosti“.

Škola stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ u sustavu je Ministarstva znanosti i obrazovanja kao jedna od vrijednih sastavnica odgojno-obrazovnog procesa u nas i uvrštena je u Katalog natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje. Događanje se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

- U hrvatskom obrazovnom sustavu ne postoji model po kojem bi se talentiranu djecu usmjeravalo i poticalo da jednoga dana za svoju životnu profesiju odaberu upravo ono u čemu su najkreativniji i najbolji. "Novigradsko proljeće", i sve radionice kroz koje djeca prolaze, imaju iznimnu važnost za njihove kasnije životne odabire. Stoga je krajnji cilj "Novigradskog proljeća" prepoznati i omogućiti djeci da izraze svoje talente iz jezičnog ili drugog umjetničkog područja i tako ostvare svoje najveće potencijale i kreativni domet te, jednoga dana, i svoje mladenačke snove. Ovo je prva i jedina takva Škola u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. - istaknula je prof. Blanka Đimoti Zima, hospitantica i mentorica na Novigradskom proljeću.

Ovogodišnja je Škola stvaralaštva okupila 320 djece polaznika te 40 odabranih profesora iz cijele Hrvatske koji sudjeluju u 21 radionici iz područja: riječi, zvuka, slike i pokreta.

U školi za darovite naša su djeca učila s darovitom djecom iz cijele Hrvatske, proširivali su svoja znanja, izražavali se na kreativan način u scenskoj radionici, radionici scenske glazbe, keramičarskoj, literarnoj radionici, skladateljskoj i fotografskoj radionici. Uz profesionalno vodstvo razvijali su svoje talente i slobodno se izražavali. Istakli su se svojom produktivnošću i bili zamijećeni što je na ponos županiji i gradu koji prepoznaju i nagrađuju izvrsnost.

Na otvorenju izložbe 44. Škole stvaralaštva - 30. Novigradsko proljeće koje se održalo u prostorijama Muzeja - Museo Lapidarium svoje radove izložili su Leona Zima, Lora Župan i Petar Gavrić i Klara Janček. Nina Pavić predstavila se kao sudionik literarne radionice na završnoj svečanosti, a Marin Miletić samostalnim skladbama na koncertu u crkvi Svetog Pelagija. Za naše učenike bio je to poseban doživljaj.

Mnogi današnji renomirani slikari, pjevači, modni dizajneri, scenografi te umjetnici i stvaraoci raznih profila, prošli su kao učenici radionice Novigradskog proljeća, što im je umnogome pomoglo da se ostvare u onome za što su iznimno talentirani, naveli su iz organizacije te dodali kako će se neki od njih pridružiti na ovogodišnjim radionicama s djecom.