Utorak, 23 Travanj 2019 12:54

Međunarodni dan plesa u Požegi - bogat program proslave od 23. travnja do 4. svibnja

|||| ||||

Međunarodni dan plesa, 29. travnja, i ove će godine biti obilježen u Požegi zahvaljujući UO Plesna radionica Ilijane Lončar i to od 23. do 29. travnja. Pripremljen je bogat program u čijem je središtu već poznati projekt “Go out and dance” koji sve plesače, ljubitelje plesa i lijepog pokreta poziva na zajedničko druženje izvan plesnih i kazališnih dvorana, no dobra tradicija nastavlja se i drugim zbivanjima, najavila je na konferenciji za novinare Ilijana Lončar.

Već 19-tu godinu Međunarodni dan plesa obilježava se i u Požegi, a s programom UO Plesna radionica Ilijane Lončar kreće već danas, 23. travnja. U dvorani Plesne radionice gostujuća plesna pedagoginja iz Osijeka Martina Terzić održat će od 18,30 do 22 sata radionicu plesnog parteringa i kontakt improvizacije namijenjenu plesačima suvremenog plesa. Nakon plesnog seminara, u nedjelju 28. travnja u Požegi će se održati tradicionalna manifestacija “Go out and dance”.

- Nakon višegodišnjih plesnih programa u Pješačkoj zoni, na Rekreacijskom centru i terasi Kazališne kavane ove godine po prvi put plešemo na Trgu sv. Terezije jer želja nam je da iz godine u godinu oplemenjujemo pokretom i plesom lokacije koje su dio svakodnevice naših građana. Program će se održati 28. travnja od 16 do 18 sati, a pozivamo sve građane jer je GO OUT AND DANCE zamišljen animirati sve koji se nađu na trgu na ples i pokret, zabavu i druženje. Očekujemo preko 200 sudionika u samom programu, a zahvalila bih se na odazivu plesnim klubovima, studijima i školama koje njeguju ples u svom programu. - rekla je Ilijana.

U programu će sudjelovati Plesna sekcija Cvjetići glazbe iz Pleternice, Plesni klub Boa Požega, Plesni klub Dolce iz Pakraca i Lipika, Plesni studio Marine Mihelčić iz Požege, OŠ Antuna Kanižlića s nastavnicom Zdenkom Matković, OŠ Okučani i njihova plesna voditeljica Rahela Radecki Ivakić te plesači Plesne radionice Ilijane Lončar.

Međunarodni dan plesa slavi se u svijetu od 1982. godine kao uspomena na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana-Georgesa Noverrea, začetnika modernog plesa te s glavnim ciljem podsjećanja na ples kao umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. U Hrvatskoj se slavi od 1999. godine, a Požega se pridružila 2000.-te godine samim osnivanjem Plesne radionice Ilijane Lončar. Program “Go out and dance” nastao je u suradnji s Plesnim centrom Tala, a zajedno s Požegom, u sklopu tog programa ples će slaviti Osijek, Hvar, Rovinj, Sveta Nedjelja, Zadar, Rijeka, Gospić, Karlovac, Bjelovar, Pag i Koprivnica.

Sam Međunarodni dan plesa je 29. travnja, a tog dana Ilijana će u OŠ Julija Kempfa održati radionicu u suradnji s Udrugom Ples i dijete – daCi, Hrvatska . Projekt se zove “Interakcije 8” i nastao je uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

- Ovaj projekt provodi se isključivo u odgojno-obrazovnim ustanovama tako da ću kao plesna pedagoginja i članica Udruge Ples i dijete daCi Hrvatska održati radionicu s dva razreda ove škole koja je prilagođena djeci u smislu razvijanja kreativne interakcije pokretom, odnosno konkretno međuvršnjačke komunikacije. - rekla je Ilijana.

Plesna radionica dugogodišnji je član Udruge Ples i dijete koja je osnovana 1978. godine u Kanadi, a od tada do danas obuhvaća preko 30 zemalja članica među kojima je i Hrvatska. Glavni cilj je promicanje ideje da svako mlado biće ima pravo na kreativni izraz pokretom i plesom te omogućiti svakom djetetu da doživi ples kao stvaratelj, izvođač i gledatelj.

Nakon samog Međunarodnog dana plesa, program obilježavanja u Požegi produžuje se 4. svibnja kada će, uz podršku Ministarstva kulture i Kliker platforme biti održana Contakids radionica u prostoru dvorane UO Plesna radionica Ilijane Lončar.

- Radionica će se održati u dva termina za djecu od 2- 5 godina, zajedno s njihovim roditeljima, a voditeljica je plesna umjetnica Ana Krajtmajer, jedina certificirana voditeljica Contakids metode u Hrvatskoj. Contakids je da metoda koja koristi fizički kontakt kroz pokret i igru kako bi se produbio odnos roditelja i djeteta. Vrijednost je višestruka – dijete razvija motoričke vještine i povjerenje u sebe, a roditelj razvija povjerenje u svoje dijete i njihove vještine istovremeno učeći o svom tijelu i pokretu. Pozivamo sve roditelje da se prijave na broj mobitela 098 884 057, ili preko Internet stranice ilijanaloncar.hr ili putem Facebook stranice. Prijave su nužne jer je ograničen broj djece i roditelja po izvedbi. - rekla je Ilijana.

Uz ispunjen program obilježavanja Međunarodnog dana plesa, UO Plesna radionica Ilijane Lončar očekuje bogat završetak sezone te brojna gostovanja i nastupi kroz svibanj i lipanj u Varaždinu, Čakovcu, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Šibeniku uz završnu 19. plesnu produkciju. Do tada, Plesna radionica koja eto nagodinu slavi punih dva desetljeća rada, očekuje vas kako bi zajedno 28. travnja na Trgu Sv. Terezije – proslavili Dan plesa.

Izvor: Slavonski.hr