Petak, 31 Svi 2019 11:49

Grad Požega donio Odluku o sufinanciraju sterilizacije i kastracije pasa i mačaka i označavanja pasa mikročipom

||| |||

Borba za prava životinja je tek u svojim počecima. Ona će polučiti uspjeh jedino onda kada ljudi shvate pravu vrijednost životinja. Ta vrijednost ne ovisi isključivo o svojoj iskoristivosti i ljudskoj percepciji jer bi čovjek trebao uvažiti sva živa bića pa čak i ona koja se na prvi pogled ne čine toliko zabavna, privlačna ili odana. Iako puno naših sugrađana ima pse i mačke kao kućne ljubimce, postupanje prema njima daleko je od civiliziranog odnosa prema životinjama. S tim u vidu, Grad Požega donio je Odluku o sufinanciraju sterilizacije i kastracije pasa i mačaka i označavanja pasa mikročipom u 2019. godini. Na tu je temu danas u Gradskoj vijećnici održana konferencija za medije na kojoj su najavljene predmetne aktivnosti, a koje u provedbu stupaju 1. srpnja 2019. godine.

- Kućni ljubimci su dio obitelji i ako želimo i dalje održavati taj civilizacijski nivo minimalno što moramo učiniti je pružiti životinjama siguran život, a ne da se prema njima odnosimo onako kako se, nažalost, danas odnosimo. Upravo iz tog razloga Grad Požega je zajedno sa strukom prihvatio na sebe vrlo zahtjevan, ali jedini način na koji se taj problem može riješiti, a to je zajedničkim sufinanciranjem Grada i Veterinarske stanice Požega gdje smo zaista spustili cijene za sve usluge. Grad Požega kao odgovorna jedinica lokalne samouprave, prva na području naše Županije je poduzela ovu mjeru. Do kraja ove godine predvidjele smo za ovu mjeru 70 tisuća kuna i nadamo se da će ta sredstva biti dovoljna, a ako novca bude nedostajalo, povećat ćemo iznos. – rekao je gradonačelnik Darko Puljašić te apelirao na sve sugrađane da se odazovu ovoj zajedničkoj akciji Grada Požege i Veterinarske stanice Požega.

Ispred Veterinarske stanice konferenciji su prisustvovali Adam Devčić i dr. Darko Mitrić.

- Zahvaljujem se Gradu Požegi i gradonačelniku Darku Puljašiću što se aktivno uključio u provedbu Zakona o zaštiti životinja. Smatramo da je ovo hvalevrijedna akcija i pozivamo građane da se odazovu u što većem broju. – rekao je Devčić te dodao kako je Veterinarska stanica Požega kadrovski i tehnički opremljena da posao odradi na visokom nivou i na zadovoljstvo sugrađana.

Gradonačelnik Puljašić dodao je kako se radi o prvoj fazi projekta budući da Grad Požega aktivno radi na rješavanju skloništa za životinje. Kako bi se stalo toj pošasti na kraj i lice okrutnosti zamijenilo licem samilosti i razumijevanja, svi mi moramo postati svjesni činjenice da životinje nisu igračke, da je nabava životinje jednako odgovoran korak kao i osnivanje obitelji, jer su životinje osjećajna bića te će u nama kad ih jednom udomimo gledati roditelja i prijatelja.

Odluku s iznosima sufinanciranja pogledajte ovdje.