Srijeda, 24 Srpanj 2019 19:21

Održana početna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Požega vrijednog više od 20 milijuna kuna

||||||| |||||||

U Općoj županijskoj bolnici u Požegi danas je održana početna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Požega” vrijednog više od 20 milijuna kuna. Bila je to prilika i za potpisivanje ugovora za energetsku obnovu svih šest bolničkih zgrada s izvođačem radova, projektantskim i stručnim nadzorom.

- Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, promidžba i vidljivost te upravljanje projektom. Radovima na energetskoj obnovi će se povećati toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenit će se vanjska stolarija te unutarnja rasvjeta učinkovitijom. Završetak radova se očekuje do svibnja 2020. godine, a završetak cijelog projekta energetske obnove do listopada 2020. godine. – rekla je u predstavljanju projekta Andreja Hajdinger iz Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Panora.

Projektom energetske obnove obuhvaćeno je šest zgrada Opće županijske bolnice: zgrada „nove“ bolnice, zgrada „stare“ bolnice, zgrada kardiologije, RTG zgrada, zgrada uprave te patologija. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 21.615.977,55 kn, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 12.863.797,62 kn. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Opća županijska bolnica Požega, kao korisnik projekta. Opća županijska bolnica Požega se uz pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije početkom srpnja prijavila na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s potraživanim iznosom do 5.943.295,67 kuna, čime bi se vlastiti udio sufinanciranja značajno umanjio.

- Na području naše županije vrlo smo aktivni upravo na projektima energetske obnove. Na objektima kojima upravljaju ustanove, a kojima je osnivač Županija do danas imamo projekata u različitim fazama provedbe u vrijednosti od oko 100 milijuna kuna. Ovo je najveći projekt te vrste, a vjerujem kako ćemo ga vrlo uspješno provesti. Odobren je i projekt u pakračkoj bolnici čije je vrijednost oko 13 milijuna kuna, a potpisivanje tih ugovora očekuje se ove jeseni. U realizaciji je i projekt Doma umirovljenika u Požegi vrijednosti oko 10 milijuna kuna, a radimo i druge projekte s bolnicom tako da ovdje očekujemo jedno veliko gradilište. - naglasila je ravnateljica RKR Panora Senka Horvat.

Ravnatelj bolnice prof.dr.sc. Željko Glavić obratio se nazočnima prigodnim pozdravnim riječima i zahvalio na suradnji i pomoći Regionalnoj razvojnoj agenciji Požeško-slavonske županije (Panori).

- Uz ovaj projekt, u pripremi je i natječaj za izvođača radova za Dnevnu bolnicu. Riječ je o radovima vrijednim oko 15 milijuna kuna gdje se planira rekonstrukcija Pedijatrije, pedijatrijske dnevne bolnice, dnevna bolnica za odrasle i jednodnevna kirurgija s dvije operacijske dvorane. Paralelno s tim ide i natječaj za gotovo 18 milijuna kuna medicinske opreme što je već odobreno, a svih 35 milijuna kuna su bespovratna sredstva. - rekao je dr. Glavić.

Na projektu su čestitali i Alojz Tomašević, župan Požeško – slavonske županije, Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva te Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

- Ukupna vrijednost svih projekata u Požeško-slavonskoj županiji je po pozivima ministarstva graditeljstva iznosi preko 181 milijun kuna od čega su bespovratna sredstva EU veća od 106 milijuna kuna. U ovoj županiji obnovit će se ukupno 27 zgrada odgojno-obrazovnih institucija, 38 višestambenih zgrada i 26 javnih zgrada. No to nije kraj jer Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja krajem godine ponovo će raspisati natječaj, poziv za još dva projekta, i to ponovo projekt energetske obnove javnih zgrada i višestambenih zgrada i vjerujemo da će i tu biti i Požeško-slavonska županija. - naglasila je Magaš.