Četvrtak, 05 Rujan 2019 14:06

Trenkovi panduri domaćini Međunarodnog susreta povijesnih postrojbi

||| |||

Povijesna postrojba Trenkovi panduri ove subote 7. rujna u Požegi obilježava 270. obljetnicu smrti Franje baruna Trenka i tom prigodom organiziraju Međunarodni susret povijesnih postrojbi “Požega 2019.”

- U našoj Požegi tradicija Trenkovih pandura živi desetljećima. Od Gradske glazbe koja se svojom kvalitetom svrstala u sam vrh puhačkih orkestara, do Povijesne postrojbe koja je iznikla iz Gradske glazbe i koja se svojim desetljetnim radom i djelovanjem svrstala u sam vrh povijesnih postrojbi u zemlji. - kaže predsjednik postrojbe Vladimir Potnar te dodaje da Panduri broje više od 600 izlazaka, od toga 31 puta su gostovali izvan granica zemlje tako da su se svrstali među najaktivnije udruge u gradu i županiji, a svojim radom zaslužili su zavidno mjesto i u najvišim državnim protokolima.

U Gospodarskoj komori s početkom u 14 sati povjesničari s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba održat će predavanje i to dr. sc. Alexander Buczynski (“The Adventurous Life of Baron Francis Trenck”), dr. sc. Vedran Klaužer (253. pukovnija u Prvom svjetskom ratu) i dr.sc. Juraj Balić (“General Laudon, pandurski zapovjednik”), potom će izaslanstvo pandura položiti vijenac za poginule branitelje, a predstavnici postrojbi iz pet zemalja zapalit će svijeće.

Program se nastavlja u Cehovskoj ulici gdje će Panduri ispod spomen ploče Franje baruna Trenka položiti vijenac, a Gradska glazba Trenkovi panduri izvest će “Budnicu Trenkovih pandura”. U Trenkovu će svi zajedno obići Trenkov dvorac, a u Kutjevu d.d. posjetiti podrume iz 1232. godine gdje su prema legendi ljubovali Trenk i carica Marija Terezija. Nadalje, u katedrali sv. Terezije Avilske u 18,30 bit će služena misa. Ovom obilježavanju Trenkovim pandurima pridružit će se i postrojbe iz Češke, Mađarske, Njemačke, Bosne i Hercegovine te naše zemlje.

Ovaj međunarodni susret povijesnih postrojbi i obilježavanje 270. obljetnice od smrti Franje baruna Trenka podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Požega, Požeško-slavonska županija, Grad Pleternica, Općina Brestovac, Hrvatski institut za povijest Zagreb i Kutjevo dd.

Trenkovi panduri pozivaju sve zainteresirane građane da dođu na predavanje u Gospodarsku komoru ove subote u 14 sati. A sve one koji se žele uključiti u postrojbu da se obrate utorkom u Sokolovoj ulici 7 poslije 20 sati ili bilo kojem panduru osobno.

Izvor: Požega.eu/Požega.hr