Srijeda, 25 Rujan 2019 07:15

U sklopu projekta LIPA obrazovano 12 pčelara

||| |||

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Požega nositelj je projekta LIPA – lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju u sklopu kojega je provedeno osposobljavanje za ukupno 12 nezaposlenih osoba za poslove pčelara/pčelarke. Partneri u provedbi su Grad Požega, Lokalna razvojna agencija – Poduzetnički centar Pakrac d.o.o., Poduzetnički centar Pleternica d.o.o., Pučko otvoreno učilište Obris, Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. i Veleučilište u Požegi.

Cilj ovog osposobljavanja bio je potaknuti nezaposleno stanovništvo, pripadnike ranjivih skupina – dugotrajno nezaposlene osobe, žene, mlade te nezaposlene osobe starije od 50 godina, na osposobljavanje za poslove pčelara/pčelarki kako bi proizvodnjom meda ojačali poziciju Požeško-slavonske županije u proizvodnji meda koja, prema podacima Županijske razvojne strategije 2017.-2020. godine, broji ukupno 340 registriranih pčelara sa 17.000 pčelinjih zajednica. U prosjeku svaka stacionarna pčelinja zajednica proizvede gotovo 30 kg meda godišnje što je 500 tona proizvodnje meda na godinu.

Kako je navedena brojka prilično impresivna, ovakvim i sličnim projektima bi se Požeško-slavonska županija mogla lako pozicionirati kao vodeća Županija u Republici Hrvatskoj u proizvodnji meda.

Tijekom mjeseca siječnja 2019. godine prikupljane su prijavnice zainteresiranih nezaposlenih osoba iz ranjivih skupina koji su izrazili želju za daljnjim obrazovanjem, odnosno, osposobljavanjem za poslove pčelara/pčelarke.

Sredinom veljače 2019. krenuli su s teorijskim dijelom osposobljavanja koje su proveli partner u projektu, Veleučilište u Požegi i vanjski stručnjak o pčelarstvu, gospodin Zlatko Puškadija. Praktični dio nastave u trajanju od 90 sati odradio je također vanjski stručnjak, gospodin Ante Bošković.

Prosječna dob polaznika je 48 godina što je samo pokazatelj kako se ljudi u svim fazama života odlučuju na bavljenje korisnim djelatnostima koje žele pretvoriti u posao, ponajprije, zbog vlastite obitelji. Većina ih ima unuke, stoga zbog njihove dobrobiti, ali i dobre prilike za posao, žele osigurati djeci i unucima kvalitetan med i proizvode od meda, a s druge strane osigurati si dodatne prihode kućanstva.

U mjesecu ožujku započela je praktična nastava koja se održavala u pčelinjaku Veleučilišta u Požegi u Podgorju pod stručnim vodstvom mentora stručne prakse, gospodina Ante Boškovića. Pčelinjak je izgrađen i opremljen kroz projekt The Bee Incubator što ga je Veleučilište u Požegi provodilo 2014. godine.

U prvim satima praktične nastave, polaznici su pripremali košnice za nastanjivanje živih pčelinjih zajednica. Bojali su ih, užičavali, pripremali okvire i bušili te ih namjestili na postolja u pčelinjaku. Neki od polaznika prvi puta su se susreli s pčelarstvom, stoga je bilo zanimljivo promatrati ih kako sve proučavaju, interesiraju se te postavljaju svakojaka pitanja.

Polaznici su dobili svoja zaštitna odijela, početničke setove te košnice koje su pripremili za nastambu živih pčelinjih zajednica o kojima su tijekom svih ovih mjeseci vodili brigu.

Cilj praktičnog dijela nastave bio je upoznati polaznike sa aktivnostima u pčelarstvu i proizvodnji meda. Poseban naglasak stavio se na pripremu i održavanje košnica, proizvodnju meda, zaštitu pčela u zimi te zaštitu pčela od bolesti i nametnika.

Pred sam kraj praktičnog dijela nastave, polaznici osposobljavanja išli su na studijski posjet u Bednju. Svrha studijskog posjeta bila je povezivanje polaznika osposobljavanja i iskusnih pčelara/pčelarki radi razmjene znanja i iskustva u području pčelarstva.

Domaćini su im bili članovi pčelarske udruge „Čmalico“ iz Bednje, gospodin Danijel Godinić, predsjednik Udruge i gospodin Milan Vukovski, tajnik Udruge. Po dolasku u Bednju, gospodin Dario Gal, veterinar i član Udruge, održao je kratko predavanje o bolestima pčela, njihovoj prevenciji te postupku liječenja. Nakon predavanja, domaćini su ih proveli kroz vrcaonu meda i pčelinjak, a za koji iskusni pčelari kažu kako je to školski primjer dobro održavanog pčelinjaka. Druženje pčelara se nastavilo do kasnog poslijepodneva, a dojmovi posjeta, predivnih zagorskih brega i odlične zagorske hrane još se sliježu.

Polaznici osposobljavanja su 29.8.2019. položili i posljednji ispit, ispit iz praktičnog dijela nastave čime je njihovo školovanje i službeno završeno.

Svečana dodjela uvjerenja o osposobljavanju polaznicima bit će obavljena povodom održavanja Županijskog natjecanja u kvaliteti meda dana 9.11.2019. na kojemu će se natjecati i med naših polaznika osposobljavanja.

Projekt LIPA – lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju je sufinancirala Europska unija u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, faza III.

LOGO LENTA

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Požega.