Utorak, 08 Listopad 2019 07:40

Potpisan Ugovor za izvođenje radova Rekonstrukcije i proširenje sustava odvodnje otpadnih voda u okviru projekta aglomeracije Pleternica

||||| |||||

U Pleternici je jučer održano svečano potpisivanje ugovora s izvođačem radova, zajednicom ponuditelja Presoflex gradnja d.o.o. i Riko d.o.o., za rekonstrukciju te proširenja sustava odvodnje otpadnih voda u okviru projekta “Razvoj vodno – komunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica” vrijedan 134 milijuna kuna od čega 70 posto financira Europska unija. Investitor je Tekija d.o.o., a partneri Grad Pleternica, Grad Požega i Općina Jakšić.

Potpisivanju je nazočio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Uz ministra, svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Željko Glavić, gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić i njegov zamjenik Mario Pilon i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

- Početak radova očekujemo najkasnije 35 dana od potpisa ugovora, a rok završetka izvođenja radova je 24 mjeseca. Projekt razvoj vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Pleternice uključuje rekonstrukciju i dogradnju postojeće sustava odvodnje u Pleternici, Jakšiću, Dervišagi i Vidovcima te proširenje sustava prikupljanja i odvodnje na ostala naselja aglomeracije – Frkljevci, Kadanovci, Gradac, Vesela, Blacko, Viškovci, srednje Selo, Kuzmica, Bresnica, Sulkovci, Bzenica, Trapari i Novoselci. Planirano je izgraditi kolektora ukupne duljine 44.560 metara, rekonstrukciju tlačnih cjevovoda ukupne duljine 911 metara, izgradnju objekata na sustavu odvodnje i to 19 crpnih stanica, 6 retencijskih bazena i 10 preljevnih građevina kao i rekonstrukciju postojećih objekata. Nakon izvedbe sustava javne odvodnje aglomeracije Pleternica očekujemo povećanje priključenosti s dosadašnjih 52 posto na 90 posto odnosno priključenje na sustav javne odvodnje dodatnih 4.696 stanovnika. U konačnici otpadna voda za 12.681 stanovnika pročišćavat će se na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Pleternica trećim stupnjem pročišćavanja nakon njegove izvedbe. - pojasnio je direktor Tekije Ante Kolić.

- To je projekt koji građani Grada Pleternice čekaju više od deset godina. Projekt se financira iz sredstava Europske unije u visini od 70 posto sredstava, s po 13 posto sudjeluju Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode, a 4 posto Grad Pleternica, Grad Požega i Općina Jakšić. - naglasila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Čestitkama i dobrim željama pridružio se i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

- Grad Pleternica i Grad Požega povezani su oduvijek i s ljudima, a sada evo i s infrastrukturom. Živimo na malom području, svi smo povezani i ovo je budućnost gdje ćemo se na kvalitetan i sustavan način riješiti otpadnih voda i sačuvati ovo Bogom dano područje za nove naraštaje. Ovo je samo još jedan dokaz više kako se u Požeško-slavonskoj županiji radi zajedno, a naša tvrtka “Tekija” pokazala je da zna ostvariti vrijedne projekte uz podršku Ministarstva koje je prepoznalo njihovu pravu vrijednost. - rekao je Puljašić.

Riječi podrške i čestitke, uz pozdrave predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića uputio je i ministar Ćorić.

- Zadovoljstvo mi je biti ovdje iz više razloga. Aglomeracija Pleternica jedna je od 46 aglomeracija u različitim fazama realizacije, a u narednom razdoblju očekujmo ih još 15. Riječ je o doista ogromnom infrastrukturnom projektu za cijelu Hrvatsku. Požega i Pleternica kao projekti doista svojom veličinom nove i velik posao izvođačima kojima želim sreću i uspjeh, a s druge strane, u konačnici nose i bolji standard života za naše građane. -rekao je ministar čestitajući svima na iskazanoj dobroj volji, trudu i kvalitetnoj suradnji.