Petak, 22 Studeni 2019 08:17

U prigodi 125. godišnjice rođenja Josipa Andrića: izložba, koncert i predavanje

|| ||

U čast 125. obljetnice rođenja skladatelja Josipa Andrića Glazbena škola Požega i Gradski muzej Požega priređuju prigodnu izložbu, koncert i predavanje koje je jučer najavljeno na konferenciji za novinare u Glazbenoj školi.

„Pod požeškim brdima“ – naslov je prve skladbe Josipa Andrića iz 1909. godine, hrvatskog skladatelja, folkloriste, sakupljača narodnog blaga i muzikologa, čiju će 125. godišnjicu rođenja Požega obilježiti izložbom, koncertom i predavanjem. Idućeg tjedna pod tim naslovom ove događaje najavili su Mirela Pavičić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja koji priprema izložbu, Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole koja organizira veliki koncert i Maja Žebčević Matić, viša kustosica, koja priprema predavanje o Josipu Andriću i njegovoj povezanosti s Požegom.

Realizacijom programa „Pod požeškim brdima“ s tri događaja Gradski muzej Požega i Glazbena škola Požega žele ukazati na život i djelovanje Josipa Andrića u Požegi, u kojoj je on proveo samo osam godina svog života, ali vrlo značajnih godina, skladajući svoje prve pjesme kojima je opjevao Požegu.

- Ove godine Gradski muzej Požega postavio je već dvije svoje autorske izložbe, a ova izložba našla je svoje mjesto u prostoru Glazbene škole kao još jedne srodne ustanove s istim ciljem promocije zaslužnih Požežana. - naglasila je ravnateljica Pavičić Hein.

- Zahvaljujući Josipu Andriću, Požega je najopjevaniji grad u Slavoniji. On je samo o Požegi skladao pedesetak pjesama, opjevao je brojne ulice i požeška brda. Sudjelovao je i dirigirao u dva orkestra i jednom zboru u Požegi. Afirmirao je tamburu kao instrument dovoljno vrijedan za koji se pišu i tzv. ozbiljna glazbena djela. - rekla je Maja Žebčević Matić u najavi predavanja o Andriću, čovjeku koji je skladao 500 do 700 djela, a više od toga i prikupio. Očito, očekuje nas zanimljivo predavanje o jednoj vrlo osobitoj i svestranoj osobi.

Ne manje zanimljiv bit će i koncert, na kojem će nastupiti oko stotinu učenika i profesora, uz goste iz Hrvatske glazbene udruge, Festivala bunjevačkih pisama i subotičkog Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Kako je rekao Saša Botički, voditelj Tamburaškog odjela, bit će to prigoda čuti brojne Andrićeve skladbe, mnoge u duhu narodnih pjesama i posvećene Požegi. Uz to:

- Projekt tamburaške filharmonije živi i dalje, mi ćemo sljedeće godine u ožujku imati koncert, na kojem će se izvesti Andrićevo Svatovsko kolo. - najavio je Botički.

Izvor: Slavonski.hr