Srijeda, 27 Studeni 2019 10:03

Otvorena izložba Pod požeškim brdima posvećena Josipu Andriću

|||||| ||||||

U holu Glazbene škole sinoć je otvorena izložba „Pod požeškim brdima“ posvećena skladatelju i sakupljaču pučkih napjeva dr. Josipu Andriću autorice Maje Žebčević Matić.

Na početku otvaranja izložbe sve je pozdravio Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole Požega, posebno goste iz Vojvodine, Miru i Vojislava Temunovića, predstavnike Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama, zatim Katarinu Čeliković, menadžericu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te požeškog gradonačelnika Darka Puljašića i ravnateljicu Gradskog muzeja Mirelu Pavličić Hein.

Ravnatelj Kovačević je istaknuo da je Josip Andrić upravo u Požegi skladao svoje prve kompozicije.

-Bio je veliki pokretač glazbenoga života našega grada te veliki promotor tamburaške glazbe. Ovim projektom, izložbom, koncertom i predavanjem, želimo se sjetiti njegovog života i rada. Drago mi je što smo upravo mi ispunili njegovu neostvarenu želju, a to je osnivanje tamburaške filharmonije koji je moj prethodnik, Veljko Valentin Škorvaga, sa svim učenicima i profesorima škole to uspio napraviti - objasnio je ravnatelj Kovačević te zahvalio Maji Žebčević Matić na velikom trudu koji je uložila na realizaciji izložbe i predavanju koje će održati u četvrtak u 18 sati u Glazbenoj školi te prof. Saši Botičkom na organizaciji koncerta u čast Josipa Andrića.

Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja zahvalila se ravnatelju Glazbene škole što je Muzej mogao realizirati ovu izložbu u njihovom prostoru. -Iako Josip Andrić nije rođen u Požegi on je ovaj grad smatrao svojim, a ono što je još važnije on je svojim djelovanjem zadužio ovaj grad. Ovakve izložbe o zaslužnim Požežanima, o zaštiti kulture baštine i prezentaciji te baštine vama građanima Požege je osnovni cilj i zadaća Gradskog muzeja – poručila je ravnateljica Pavličić Hein.

O samoj izložbi koja je napravljena u čast 125. obljetnice Andrićeva rođenja više je rekla sama autorica, viša kustosica Maja Žebčević Matić.

-Iako je u Požegi boravio svega osam gimnazijskih godina opjevao ju je kao svoj glazbeni rodni grad s 50-tak skladbi, po čemu smo postali najopjevaniji grad u Slavoniji, ali i šire. Unatoč tome što ga je na samom početku školovanja nastavnik glazbe Krestin odbio glazbeno obrazovati, Andrić je do kraja škole ne samo vodio 2 tamburaška zbora i pjevački zbor, nego je je bio i školski službeni orguljaš te čak imenovan za gimnazijskog v.d. nastavnika glazbe. Od samih početaka je zagovarao tamburu kao instrument iznimnih glazbenih dosega, promovirajući ideju o tamburaškoj filharmoniji. Zahvaljujući njemu sačuvano je preko 500 pučkih napjeva iz cijele Požeštine – objasnila je neke od zasluga Josipa Andrića za požeški kraj.

Dodala je da je ovaj zajednički projekt Gradskog muzeja Požega i Glazbene škole Požega pokrenuo još puno dobrih stvari i ideja te da će neke, kao što je nova glazbena nagrada nazvane po Josipu Andriću vrlo brzo i zaživjeti. Izložbu je tehnički realizirao Boris Knez.

Gradonačelnik Darko Puljašić otvarajući izložbu kazao je da je Josip Andrić u Požegi zapalio iskru znanja, volje, želje da ovi prekrasni mladi ljudi krenu stopama umjetnosti, posebno glazbene umjetnosti i tamburaške glazbe, i zbog toga smo svi obvezni da zajednički promoviramo njegovo veličanstveno djelo. Zavalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta te istaknuo da ga silno veseli sinergija bunjevačkih Hrvata koji su došli u Požegu te da je naša obveza da im pomognemo da ostanu to što jesu.

Nakon otvorenja izložbe uslijedio je koncert na kojem su se izvodila djela Josipa Andrića.

Autorica: Ljiljana Marić