Četvrtak, 23 Siječanj 2020 11:15

Projekt Cesarić u Cesariću - promovirana Zelena slikovnica

|||| ||||

U sklopu projekta „Cesarić u Cesariću“ promovirana je „Zelena slikovnica – U prirodi nalazim lijek“, u kojoj su ukoričeni radovi 61 učenika Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ u Požegi.Osim brojnih vrlo lijepih likovnih radova, objavljene su fotografije, stihovi, bilješke i priče sa svrhom da se zabilježi istraživački, pisani, kreativni izričaj, kako u likovnoj, tako i u fotografskoj domeni – kaže urednica zbirke i koordinatorica projekta Sandra Halt Ćuže, dodajući:

- Ovdje ćete naići na korelaciju svih znanstvenih područja o prirodnom i zdravom okružju. Cilj je bio potaknuti učenike na prepoznavanje ljekovitog bilja, pronalazak i učestalije korištenje. -

Učenici ove požeške škole redovno sudjeluju u „zelenim“ akcijama, od onih koje su osmislili drugi, poput „Zelene čistke“ ili Zasadi drvo, ne budi panj“, pa do vlastitih – izgradnja hotela za kukce, sadnje lipe uz Područnu školu Nova Lipa i dr. Tako je i 15. po redu projekt „Cesarić u Cesariću“ objedinio sve što su učenici radili u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima.

- „Zelena slikovnica“ nije ništa novo, jer pjesnički duh živi u nama, što dokazuju dosadašnje zbirke koje smo objavili. Posebno smo ponosni što je naša škola odabrana kao jedna od 21 škole u Hrvatskoj, koja će sudjelovati u projektu LORA, Laboratorij za održivi razvoj. Zdrav život je svakako naša budućnost i na tome trebamo što više raditi i poticati našu djecu. - rekla je Zvjezdana Krip, ravnateljica OŠ Dobriša Cesarić.

Na uspješnim akcijama zahvalio im je u ime Grada Požege Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika. A da ideja i kreativnosti neće nedostajati i ubuduće, pokazuje i ova „Zelena slikovnica“ u kojoj se opisuje suradnja s eko-imanjem „Vilin šapat“ u Markovcu Brestovačkom, vrtovi u kojima se prepoznaje ljekovito bilje, a tek stihovi! „Što znači čaša zdravlja? Ona moj zdravi životni put stvara.“ Kako nas upućuje urednica, učenik se raduje dok promatra stasanje i život biljke, njegovo pisanog ili likovnog rada, zapravo se raduje životu samom. Promocija je završila zanimljivim domjenkom, na kojem su posluženi zdravi zalogaji poput smootija, kolačića od mrkve, rolat od špinata te prutići od sezama i maka.

Izvor: Slavonski.hr